Blog Tippek - Érdekességek - Újdonságok

10 egyszerű tipp a tökéletes Pizza elkészítéséhez

Sok kezdő pizzakészítő kérdezi, hogy hogyan lehet olyan egyszerűen és elegánsan a pizzalapátról becsúsztatni a pizzát a kemencébe, ahogy azt a profiknál látják. No para. Minden, ami ehhez kell nagyon könnyen elsajátítható és van hozzá háztartási pizzasütő kemencénk is.

Természetesen a pizzakészítés tökélyre fejlesztésének is a kitartó gyakorlás az alapja. Gyakoroljon sokat, vagyis készítsen sokszor sajátkezűleg pizzatésztát és hamar rájön majd hogy a Pizza nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.
Használjon akár egy egyszerű fából készült pizzalapátot vagy a legprofibb perforált lemezből készítettet, az alábbi tippek hasznára lesznek.

1. Mindig használjon 00-ás pizzalisztet
Az autentikus és egyben legjobb pizzához mindig a kiváló minőségű 00-ás lisztet használja. Ez a finomra őrölt olasz típusú liszt, melyet könnyű megdolgozni és nagyon szépen nyújtható. Kiváló állagú tészta készíthető belőle. A világhírű nápolyi Caputo-malomban 22-szer őrlik át a búzát és az első 2 őrlésből lesz a pizza liszt, mert ebbe kerül a legkevesebb korpa, vagyis ez a legfinomabb.

2. Nyugodtan bízza rá magát a klasszikus pizzatészta receptjére
Ha már beszerezte a megfelelő lisztet kell hozzá egy jó kis recept is. Sok egymástól eltérő pizzarecepttel találkozhat, melyek eltérő eredményeket is hoznak. Kövesse a klasszikus pizzatészta receptet és biztosan minden szempontból tökéletes állagú tésztát fog készíteni!

3. Mindig szobahőmérsékleten dolgozzon a pizzatésztával!
Miután megkelt a pizzatészta, el kell kezdeni nyújtani. A tészta akkor a legkezesebb, ha szobahőmérsékleten dolgozunk vele, ezért, ha pl. hűtőszekrényből veszi elő, adjon neki pár órát, hogy átmelegedhessen. Ha tészta túl hideg nehéz vele dolgozni, mert mint egy rúgó, próbál visszatérni a korábbi nyújtatlan formájához. Abban az esetben, ha a pizzatészta túl meleg, akkor „izzadni” kezd, ami azt is jelenti, hogy egyrészt biztosan rá fog tapadni a pizzalapátra, másrészt könnyen szakadóvá válik.

4. Használjon 2 lapátot
Következő jótanács, hogy a pizzalapátot és a hozzávalókat szintén szobahőmérsékleten tartsa. Komoly segítség lehet, ha két külön lapátja van. Az egyiket használhatja a pizza előkészítésére/felépítésére és a pizzakemencébe való becsúsztatásra, míg a másikat csak a kemencében való mozgatásra, forgatásra és a kivételre. A szobahőmérsékletű lapáton szemben a meleg pizzalapáttal való érintkezéskor a tészta nem kezd el melegedni, vagyis „izzadni”, amitől szinte azonnal hozzá is tapadhatna a pizzalapátjához.

5. Lisztezzen mindent is!
Most, hogy minden együtt van egy álomszép pizza nyújtásához lisztezzen össze mindent! Lisztezze be a kezét, lisztezze be a nyújtó felületet és természetesen lisztezze be a pizzalapátját is bőségesen, hogy nehogy a pizzája a lapátra ragadva végezze.

6. Ellenőrizze a lyukakat
A pizzává nyújtás utáni első és legfontosabb lépés, hogy ellenőrizze nincsenek-e lyukak a pizzáján. Ha a 00-ás lisztet használt és klasszikus receptet szerint készítette a tészta szépen nyúlik és megtartja ruganyosságát, így lyukak sem lesznek rajta. A lyukakat összeszorítással vagy Calzone hajtással és újra nyújtással tudja eltüntetni.

7. Álljon meg egy rázásra!
Amikor a szépen kinyújtott pizzalapot ráhelyezi a lapátra iktasson be egy megrázás mozdultsort. Vegye fel a lapátot és próbálja a tésztát rövid és gyors oda-vissza rázással mozgásba hozni a lapáton. Ha szépen mozdul akkor jó, ha nem mozdul, mert letapadt, akkor emelgesse meg a széleit és szórjon alá kevés lisztet. Ezt akkor már nem tudja megtenni ha felkente a szószt és rátette a feltéteket, ezért ezt a lépést feltétlenül iktassa be!

8. Vegye könnyedén!
Köztudott, hogy a kevesebb valahogy mindig több és ki ne szeretné a könnyű és egyszerű pizzafeltéteket. A feltétek könnyedsége azonban ahhoz is hozzájárul, hogy pizzája elegánsan és simán csússzon lapátjáról be a kemence forró gyomrába.

9. Gyorsaság és türelem
Szóval most, hogy pizzája ki van nyújtva és gyönyörűen megépítette a feltétekkel be is kell tenni a kemencébe. Tudjon róla, hogy a gyorsaság nagyon fontos. Ha az előkészített pizzát nem teszi be azonnal a kemencébe, akkor a szósz elkezdi átitatni az alapot és ragacsossá változtatja azt. Ezért csak akkor kezdje a pizzát nyújtani és feltétekkel ellátni, amikor Ön is és a kemence is készen áll és helyezze be azonnal.

10. A légpárna effektus
Végül a csúsztatás technikájáról, amellyel könnyedén kerül pizzája a lapátról a kemence sütőkövére. A légpárna effektus előidézéséhez emelje fel a pizza egyik szélét és finoman fújjon levegőt a tészta alá. Ezzel egyrészt levegőt juttat alá, másrészt a lisztet is átrendezi cseppet és ezzel még könnyebb lesz a csúsztatás. Erre az esetre a jó megoldás és plusz segítség, ha perforált pizzalapátot használ.

Pizzasütő kemencék és pizzakészítés kiegészítők>>