Blog Próbálj ki új recepteket

Hogyan készíthetünk otthon is ízletes steaket?

Ki ne hallott volna már arról, hogy a steak-et a gasztronómia csúcsának tartják? Sikerének titka az, hogy kiváló, elsőosztályú anyagokból készül. Míg régebben az, hogy isteni steak-et ehessünk, csak a mesterszakácsok által volt elérhető, a jó hír az, hogy ma már bárki elkészítheti profin ezt az ételt a saját konyhájában. Léteznek ugyanis olyan professzionális eszközök, amelyek használatával mi is olyan ételeket készíthetünk, melyeket elsőosztályú éttermekben kóstolhatunk csak. Nézzünk körül együtt, hogy cégünknél melyek elérhetők!

Tasakok, melyekben marhahúst érlelhetünk

A jó steak egyik titka, hogy soha ne friss húsból dolgozzunk, hanem érleljünk azt meg. Ehhez azonban speciális felszerelés szükségeltetik, ami bizony nem olcsó dolog. A jó hír az, hogy aki nem akar komolyabb beruházást, annak sem kell elengednie ezt a kérdést – és a jó steaket. Léteznek ugyanis olyan érlelő tasakok, melyek használatával valamelyest utánozni tudjuk az érlelő gépek által nyújtott végeredményt. A tasak kialakítása speciális, és a lényege az, hogy az oxigént és a nedvességet optimális szinten tartja, így az ízek és a zamatok szépen összeérnek benne. Használata közben a rostok puhává válnak, ennek köszönhetően a végeredmény ízletes, porhanyós lesz. Pláne, ha kiváló fűszereket használunk hozzá! Nálunk a New York, a Kansas City, vagy a Chicago is megtalálható, borsőrlővel együtt is áruljuk.

Fontos kellékek

Kínálatunkban megtalálhatók a húsvillák, szakácskések széles választéka, melyekre nem csak sütés előtt, utána is szükségünk lehet. Ezeket egyenként, vagy szettben is megvásárolhatjuk, és ne feledjük el a megfelelő biztonságot nyújtó grillkesztyűt sem. A Dry Ager steak serpenyő, melyet kínálunk, öntöttvasból készül, igazán tartós. Használhatjuk a hússütéshez a Felix Grill csipeszt, vagy a bükkfából készült Red Dot-ot is. Használatuk rendkívül könnyű, stílusuk megnyerő.

Tényezők, melyekre figyelnünk kell

Az egyik ilyen a hőmérséklet – ezzel még a profi szakácsoknak is ügyesen kell bánniuk. Nem könnyű azt sem megállapítani, hogy a húsunk átsült-e. Egyébként erről lehetne vitázni, hiszen mindenki másképp szereti. Három készültségi fok van, amely ezt meghatározza: medium rare, medium és a medium well. Nem magunktól kell kitalálnunk: vannak eszközök, melyek a segítségünkre lehetnek. A Meater okos hőmérővel például végig figyelhetjük a húsunk hőmérsékletét a sütés-főzés során. Előnye, hogy vezeték nélküli, így okostelefonunk segítségével is vezérelhető, és biztosra tudhatjuk, hogy a végeredmény tökéletes lesz. Azt is jelzi nekünk, hogy meddig pihentessük az ételt, illetve, hogy az mikor válik tálalhatóvá.

A Steak Champ 3 Color szintén nagy segítséget nyújt a konyhában. Azok közé az eszközök közé tartozik, amelyik a ára miatt bárki számára elérhető. Abban segít a használójának, hogy a húst a lehető legmegfelelőbb pillanatban vegyük ki – akkor, amikor számunkra, a vendégeink számára elértük azt az átsütési szintet, ami a legoptimálisabb. Nem tűnik nagy dolognak – de erről talán kérdezzük meg azokat, akik akár csak néhány másodperccel, perccel sütötték tovább akár csak egyszer is a húst.
Jó steaket sütni tudomány – mondják sokan. Ha azonban vannak olyan felszereléseink, melyek a kezünk alá dolgoznak, nem is olyan bonyolult tudomány ez. Ha mi magunk szeretjük a steaket, érdemes beruháznunk, de akár ajándékba is adhatjuk steak imádó családtagjainknak, barátainknak. Egy biztos: bárki készít vele steaket, a végeredménnyel biztosan elégedett lesz.