Blog Vákuumcsomagolás

Hogyan lehet leveseket vákuumcsomagolni?

Szerző: sousvidehungary.hu

 Vákuumozott folyadékok, levesek

 

Folyékony élelmiszereink vákuumozását elsősorban a kamrás vákuumozó géppekkel lehet megoldani, a kamrás gépek minden gond nélkül vákuumoznak szilárd és folyékony anyagokat. Az viszont igaz, hogy többségünk nem rendelkezik otthon kamrás vákuumozó géppel.

Akkor mi a teendő, mi a megoldás? Egyáltalán van megoldás? A jó hír, hogy van! 

Az egyszerűbb, háztartási vákuumozó géppekkel is le lehet vákuumozni a leveseket, mártásokat, az egyéb folyékony ételeket és alapanyagokat. Méghozzá kétféle megoldás is a rendelkezésünkre áll, attól függően, hogy mennyire folyós vagy sűrű az anyag, amit vákuumtasakba szeretnénk zárni.

 

1. Sűrűbb folyadékok, főzelékek, mártások, sűrítmények, pácok vákuumcsomagolása

Paradicsom mártás

 

Ebben az esetben a gravitációt tudjuk segítségül hívni. Vegyünk példának mondjuk egy paradicsomsűrítményt. 

  • Először töltsük egy befőttesüvegbe, húzzuk rá az üvegre az egyik végén már lehegesztett vákuumzacskót. 

  • Fordítsuk meg őket, hogy az üvegből a zacskó aljára folyjon a sűrítmény. Ezzel megelőzhetjük, hogy összekenjük a vákuumzacskó belső oldalait a paradicsommal.

  • Ezután helyezzük a vákuumozó gépet egy dobozra vagy vastagabb könyvre az asztalon. Így a gép magasabban lesz, mint az asztalon fekvő vákuumtasak. 

  • Helyezzük a tasak száját a gépbe és indítsuk el a vákuumozást. Lehet, hogy egy kevés folyadékot így is felszív, de a gravitáció segítségével meg fogja tudni oldani a tasak légmentesítését és lezárását.

 

 

2. Hígabb folyadékok, levesek, alaplék, olajok vákuumfóliázása

Húsleves

 

Itt a megoldás olyan végtelenül egyszerű, hogy Ön is biztos a homlokára fog csapni, ha elolvassa. 

  • A levest, alaplét helyezzük egy megfelelő méretű műanyag tárolódobozba és fagyasszuk le. 

  • A lefagyasztott levest vegyük ki a dobozból és így már simán le tudjuk zárni a szokásos módon az otthoni vákuumozó gépünkkel.

  • TIPP: Fagyasszuk le az alaplénket vagy a spéci fűszeres olajunkat egy jégkockatartóban. Így kényelmesen felhasználható adagokat kapunk a főzéshez.

 

Így már semmi akadálya hogy az eddig üvegekben, dobozokban eltett és lefagyasztott leveseink, szószaink is megkapják azt a hosszan tartó védelmet, amit a vákuumcsomagolás biztosít a számukra. 

 

3. Papírtörlő csík a nedvesség útjába

 

Van még egy egyszerű trükk, amivel megakadályozhatjuk hogy a vákuumozáskor a tasak szája felé haladó nedvesség elérje  a fóliahegesztés vonalát és ezzel szivárgó rések keletkezzenek a hegesztésen. 

Hajtogassunk harmonikaszerűen egy vékony (kb. 2 cm széles) papírtörlő csíkot. Vágjuk belőle egy olyan hosszú csíkot, mint a fóliatasak szájának a szélessége. Tegyünk az összehajtogatott, csíkot a tasakba az élelmiszer és hegesztési vonal közé. Ha így fogjunk hozzá a tasak lezárásához, a papírtörlő csík fel fogja fogni a szivárgó nedveséget és a vákumhegesztés tökéletes lesz.

 

További kellemes vákuumcsomagolást kívánunk!