Szerző: sousvidehungary.hu
Folyékony élelmiszereink vákuumozását elsősorban a kamrás vákuumozó géppekkel lehet megoldani, a kamrás gépek minden gond nélkül vákuumoznak szilárd és folyékony anyagokat. Az viszont igaz, hogy többségünk nem rendelkezik otthon kamrás vákuumozó géppel.
Akkor mi a teendő, mi a megoldás? Egyáltalán van megoldás? A jó hír, hogy van!
Az egyszerűbb, háztartási vákuumozó géppekkel is le lehet vákuumozni a leveseket, mártásokat, az egyéb folyékony ételeket és alapanyagokat. Méghozzá kétféle megoldás is a rendelkezésünkre áll, attól függően, hogy mennyire folyós vagy sűrű az anyag, amit vákuumtasakba szeretnénk zárni.
1. Sűrűbb folyadékok, főzelékek, mártások, sűrítmények, pácok vákuumcsomagolása
Ebben az esetben a gravitációt tudjuk segítségül hívni. Vegyünk példának mondjuk egy paradicsomsűrítményt.
2. Hígabb folyadékok, levesek, alaplék, olajok vákuumfóliázása
Itt a megoldás olyan végtelenül egyszerű, hogy Ön is biztos a homlokára fog csapni, ha elolvassa.
Így már semmi akadálya hogy az eddig üvegekben, dobozokban eltett és lefagyasztott leveseink, szószaink is megkapják azt a hosszan tartó védelmet, amit a vákuumcsomagolás biztosít a számukra.
3. Papírtörlő csík a nedvesség útjába
Van még egy egyszerű trükk, amivel megakadályozhatjuk hogy a vákuumozáskor a tasak szája felé haladó nedvesség elérje a fóliahegesztés vonalát és ezzel szivárgó rések keletkezzenek a hegesztésen.
Hajtogassunk harmonikaszerűen egy vékony (kb. 2 cm széles) papírtörlő csíkot. Vágjuk belőle egy olyan hosszú csíkot, mint a fóliatasak szájának a szélessége. Tegyünk az összehajtogatott, csíkot a tasakba az élelmiszer és hegesztési vonal közé. Ha így fogjunk hozzá a tasak lezárásához, a papírtörlő csík fel fogja fogni a szivárgó nedveséget és a vákumhegesztés tökéletes lesz.
További kellemes vákuumcsomagolást kívánunk!