Blog Vákuumcsomagolás

Mi az, amit ne tároljunk vákuumcsomagolva?

Szerző: sousvidehungary.hu

Lágy sajt

 

A legtöbb élelmiszert szabad és ajánlott is vákuumcsomagolni, mert a vákuumozás megtöbbszörözi a frissentartási idejüket. Egyaránt igaz ez a hűtőben, a fagyasztóban és a hűvös kamrában tárolt élelmiszerekre is. Vákuumcsomagolva, a levegő oxigénjétől elzárva mindegyik jóval tovább marad friss, mint ha a szokásos csomagolóanyagaikban tárolnánk őket.

 

Ugyanakkor van néhány fontos kivétel!

Van, ami a vákuumozást nem bírja és van, ami a fagyasztást sínyli meg még vákuumcsomagolásban is.

 

Ne tároljuk vákuumfóliában

 

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amely a légmentes (anaerob) környezetben is tovább öregítik az éelmiszert. Tipikusan ilyenek a gomba, a fokhagyma, lágy sajtok. Vagyis a vákuumozás ellenére is tovább folytatódik a romlásuk.

 

1.  Nyers hagyma és fokhagyma
Mind a hagyma, mind a fokhagyma tartalmaz olyan anaerob baktériumokat, amelyek vákuum alatt is képesek szaporodni és rontani az élelmiszer minőségét. Ezért a vákuumozás az ételmérgezés kockázatával jár. A hagymát blansírozás után szabad vákuumcsomagolni és fagyasztva tárolni.

 

2. Nyers gomba
Ahogy a hagymák esetében, a nyers gomba vákuumfóliázása is fokozott élelmiszerbiztonsági kockázattal jár. De ebben az esetben is megoldás az előzetes blansírozás, ami után vákuumozható és lefagyasztható a gomba is.

 

3. Lágy sajtok
Például kéksajt, brie, camembert, ricotta, túró stb. Ezek az élelmiszerek szintén tartalmaznak anaerob baktériumokat, ezért nem vákuumozhatók.

 

4.  Egyes nyers zöldségfélék
Például saláta, káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, retek.
Ezek a zöldségfélék olyan anyagokat, enzimeket tartalmaznak, amelyek gázt fejlesztenek a levákuumozásuk után is. Ezért ezeket is csak blansírozás után szabad vákuumozni, ami leállítja ezeknek az enzimeknek a működését.


5. Nyers banán
A gombához hasonlóan a nyers banán is gyorsabban érik/romlik levegőtől elzárva. Ezért csak előfagyasztva szabad vákuumcsomagolni, majd pedig a fagyasztóban tárolni.

 

6. Frissen főtt vagy párolt zöldségek
A főzésből származó forró gőz vákuumveszteséget okozhat. Tehát a vákuumozás előtt meg kell várni, hogy a főtt zöldségek szobahőmérsékletűre hűljenek


7. Alma egészben
Az alma felszeletelve vákuumozható. Ha bekenjük citromlével a szeleteket, lassabban is barnul meg.

 

 

Ne tároljuk fagyasztva

Ezeknél az élelmiszereknél a fagyasztás legtöbbször jelentős minőségromlást okoz és igen, vannak olyanok is, amelyiknél élelmiszerbiztonsági szempontból tilos a fagyasztás.

1. Egyszer már felolvasztott hús, hal, egyéb tenger gyümölcsei
Az újbóli kiolvasztás utáni felhasználás ételmérgezést okozhat. Ezért szigorúan tilos ezeket az élelmiszereket újra lefagyasztani, ha már egyszer kiolvasztottuk őket.


2. Kagylófélék
A kagyló a legérzékenyebb, legkönnyebben romló tengeri herkentyű. A kiolvasztás után olyan gyorsan kezd megromlani, hogy az már komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért inkább egyáltalán nem javasolt otthoni körülmények között próbálkozni a fagyasztásával.
Inkább fogyasszuk mindig frissen.

 

3. Tej, tejföl, tejszín, kefír, joghurt, krémsajtok
Felolvasztva a bennük lévő zsír kicsapódik és rossz, vizes vagy grízes lesz az állaguk.
A vaj viszont jól fagyasztható.

 

4. Tojás a héjában
A fagyasztás során a tojás fehérje és sárgája kitágul és széttöri a tojáshéjat.
Viszont a feltört és felvert tojást le lehet fagyasztani egy megfelelő edényben.

 

5. Majonéz és majonézes ételek
A majonézből kicsapódik az olaj és kiolvasztás után teljesen megváltozik az állaga, krémesből vizenyős, csapadékos lesz.

 

6. Krémek, pudingok
A tejszíntartalmuk miatt ezek az élelmiszerek ugyanúgy járnak, mint a tejtermékek, a kiolvasztás után jelentős minőségromlás jelentkezik az állagukban.

 

7. Egyes magas víztartalmú, nyers zöldségfélék és gyümölcsök
Zöldségek: uborka, paradicsom, cukkini, burgonya
Gyümölcsök: dinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit
A magas víztartalmú zöldségfélék nyersen lefagyasztva a kiolvasztás után teljesen elvesztik eredeti állagukat: vizenyősek, kásásak, pépesek vagy szemcsések lesznek.


8. Főtt tészta
A magában lefagyasztott főtt tészta kiolvasztás után elveszti mind a formáját, mind az állagát, nyúlóssá, pépessé válik.

 

9. Főtt rizs
A főtt rizs kiolvasztás után szintén elveszti az állagát és az ízét, pépessé, csirizessé válik. A nyers rizs viszont lefagyasztható.