Blog Sous Vide technikák...

Így tárold a kész szuvidolt ételt - Sokkoló hűtéssel

A sous vide-álás egyik legnagyszerűbb előnye - végezze azt háziasszony, vagy egy étterem séfje - hogy a szakács több szabadidőhöz jut. A vizes főzőkészülék segítségével rengeteg fogást (steak-eket, csirkemellet, lazacfilét, zöldségeket, vagy bármit, amit azonos hőmérsékleten lehet elkészíteni) készíthet el egyszerre.

A sous vide-álás egyik legnagyszerűbb előnye - végezze azt háziasszony, vagy egy étterem séfje - hogy a szakács több szabadidőhöz jut. A vizes főzőkészülék segítségével rengeteg fogást (steak-eket, csirkemellet, lazacfilét, zöldségeket, vagy bármit, amit azonos hőmérsékleten lehet elkészíteni) készíthetsz el egyszerre.
 
Azokat a sous vide-ált fogásokat, amiket később szeretnénk tálalni és elfogyasztani, gyorsan le kell hűteni a főzési hőmérsékletről 5C fok alá, ahhoz hogy behelyezhessük őket a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba. Ezt az eljárást gyors hűtés–nek nevezzük.

Lássuk, mit kell tennünk:

1.  Készíts elő egy jeges vízfürdőt (fele jég és fele hideg víz) egy akkora tálban, amelyben a lehűtendő főzőtasakok elférnek! 

2.  Teljesen süllyeszd el a tasakokat a jeges vízben!

3.  Hűtsd a tasakokat legalább 30 percen keresztül, vagy akár 1-2 órán át, vagy sültek és nagyobb/vastagabb tasakok esetében akár még hosszabb ideig! 

4.  Amennyiben szükséges, pótold a jeget, hogy a vízfürdő hőmérséklete a hűtés teljes ideje alatt 5C fok alatt maradjon! 

5.  Amikor már jól kihűltek a tasakok, töröld őket szárazra, helyezz rájuk címkét a tartalom és a dátum megjelölésével, és tárold őket a hűtőszekrényben legfeljebb 14 napig 0-3C között, vagy helyezd őket a fagyasztóba! 


Ötlet:

A vízfürdő hűtésére jégkocka helyett használhatsz egy vagy több újrahasználható jégkockás tasakot, vagy jég akkukat is. Ilyenkor a hűtés befejeztével töröld szárazra a tasakokat, és helyezd őket a mélyhűtőbe a következő használatig!