Blog Sous Vide technikák...

A tökéletes SOUS VIDE csülök

TÖKÉLETES CSÜLÖK – Mióta az északi germán törzsek sörrel és sertéssel jellemzett étkezési kultúrája egész Európában elterjedt, elterjedt a csülök kedvelése is, leginkább ugyancsak sörrel. Mindez nem ma történt, így aztán joggal gondolhatjuk, hogy csülköt aztán megtanulhattunk sütni/főzni, s ez igaz is. Ha nem is sokfelé, de akadnak helyek nálunk is, ahol a csülök kiemelkedően omlós, a bőr ropogós, finom. Ha akad technológia, amire a szuvid (sous-vide) otthon is nélkülözhetetlen lenne, hát az a tökéletes csülök készítése. A szuviddal előkészített csülöknél aligha van jobb csülök. A hús természetes ízét megőrző eljárás nagyon meggyőző. A csülökhöz még a lábat és fület is hozzátehetjük, vagy a császárszalonnát, mint olyan alkatrészeket, ahol az otthoni szuvidálás is csodákat tesz az alapanyaggal.

A tökéletes sous-vide (szuvid) sertéscsülök

  • A készülék: A SousVide Supreme készülékek szállítója a SousVide Hungary.
  • A módszer: A sertéscsülköt levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 24 órán át tartottam a szuvid készülék 65°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

A különböző hőmérsékletek és főzési idők eltérő eredményre vezetnek, ami egyértelműen mutatja, hogy a hőmérséklet-szabályozás a konyhaművészet kulcs eleme. A sous-vide (szuvid) a hőmérséklet-szabályozás egyszerűen kezelhető, mesteri szintje, ami az egyszerű főzés mesteri szintjét teszi lehetővé – nem csak a professzionális konyhákban, de otthon, a háztartásokban is.

  • Előkészítés: A sertéscsülköt sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon, serpenyőben körbepirítjuk, majd hagyjuk lehűlni, s ezt követően babérlevelekkel vákuum-zacskózzuk.

A szuvidált sertéscsülök bőrét sütőben, magas hőmérsékleten ropogósra sütjük, majd a csülköt azonnal tálaljuk.

 

Miért tökéletes?

A szuvid készülékben 65°C hőmérsékleten 24 óra alatt alatt elkészült tökéletes sertéscsülök textúrája egészen különleges, egységes, szerethető, a vízben főtt sertéscsülökhöz képest zamatosabb. Olyan, amilyet csakis alacsony hőmérsékletű, hosszú főzési eljárással, sous-vide készülékben érhetünk el. Tökéletes, új élmény – s mindez otthon. A tökéletes zöldborsó frissessége, íze, textúrája, vagy a tökéletes bab is jól illik hozzá, de maradhatunk a hagyományos torma, mustár kiegészítőknél is.

  • Az 65°C hőmérsékleten készített tökéletes sertéscsülök illata, íze, lédússága egészen kivételes. Nézni is gyönyörűség.