Ötletek a tökéletes fogások megalkotásához

Hogyan takarítsunk meg időt és pénzt, miközben egészséges és finom fogásokat készítünk?

Néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis előkészülettel a SousVide Supreme készülék segítségével rövid idő alatt úgy készíthet családjának fenséges fogásokat, hogy közben időt takarít meg.


Hogyan sous vide-áljunk fagyasztott élelmiszereket?


A sous vide-álás egyik legnagyszerűbb előnye, hogy jobban gazdálkodhat a főzésre szánt idővel. Készítsen el egyszerre több fogást, húsokat, halat, szárnyast, zöldséget, majd gyorsan hűtse le azokat, és helyezze a mélyhűtőbe, hogy később, amikor munkából fáradtan és éhesen hazatér, egyszerűen csodás vacsorát varázsoljon a család asztalára.

Egyszerűen csak kövesse az alábbi pofonegyszerű lépéseket:

 • Vásároljon nagyobb mennyiségű steak-et, csirkét, vagy halat!
 • Helyezze a húsokat adagonként (vagy személyes igényeinek megfelelően) a főzőtasakokba!
 • Ízlés szerint fűszerezze az ételt, és vákuummal zárja le a tasakokat!

Kétféleképpen is használhatja a fagyasztót arra, hogy időt takarítson meg:

 

1. Lehetőség : Főzés - Hűtés - Fagyasztás - Újramelegítés

 1. Fűszerezés után vákuummal zárja le azokat az ételeket a főzőtasakokba, amiket együtt szeretne megfőzni, és máris időt takarít meg! (A marha, a bárány és a sertés együtt elkészíthető 56,5C foktól 60C fokig; a csirke és a pulyka fehér húsa 63,5C fokon; a csirke és a pulyka sötét húsa pedig 80C fokon.)

 2. Miután minden megfőtt, gyorsan helyezze a tasakokat jeges vízfürdőbe (fele jég, fele víz), és 30-45 percen keresztül hűtse azokat!

 3. Címkézze fel a tasakokat a tartalmuk és a dátum megjelölésével! A tasakokat akár egy éven keresztül tárolhatja a fagyasztóban.

 4. Melegítse fel a már elkészített és kiengedett, vagy még fagyos ételt a SousVide Supreme készülékben a megadott főzési hőmérsékleten 2,5 cm-enként 45 percig. Amennyiben az ételt fagyott állapotból kezdi újramelegíteni, a főzési időhöz adjon még hozzá további 30 percet!

 5. Pirítsa meg az ételt, és ha szeretné, adjon hozzá mártást!

2. Lehetőség: Fagyasztás - Főzés

 1. Fűszerezés után vákuummal zárja le az egyes hús, szárnyas, pulyka, vad, hal, vagy kagyló adagokat!

 2. Címkézze fel a tasakokat a tartalmuk és a dátum megjelölésével, majd így, nyersen helyezze a tasakokat a fagyasztóba legfeljebb hat hétre!

 3. Főzze meg a felengedett, vagy még fagyott ételt a SousVide Supreme készülékben az előírt főzési hőmérsékleten! Amennyiben fagyasztott ételt kíván elkészíteni, a főzési időhöz adjon további 30 percet, hogy az ételnek legyen ideje felengedni a vízfürdőben!

 4. Pirítsa meg az ételt, és ha szeretné, adjon hozzá mártást! 

  Még egy hasznos tanács: A különböző fajta előre elkészített ételeket egyszerre is újramelegítheti a vízfürdőben, még akkor is, ha azokat eredetileg nem azonos hőmérsékleten készítette el. Például, a 84C fokon elkészített zöldségeket egyszerre melegítheti újra a 56,5C fokon előzőleg elkészített (vagy éppen készülő) hússal. Amennyiben különböző fajta ételeket szeretne egyszerre újramelegíteni, mindig az alacsonyabb főzési hőmérsékletre állítsa a készüléket – a fenti példában 56,5C fokra!

 


Hogyan készítsünk zöldségeket és húsokat egyszerre?


A közepesen angolos marhahús 56,5C fokon készíthető el, a közepesen átsült pedig 60C fokon, azonban a zöldségek rostjai 82C fok alatt nem puhulnak meg eléggé. Ez azt jelenti, hogy a hús és a zöldségek nem fognak egyszerre megfőni ugyanazon a hőmérsékleten.

Most eláruljuk Önnek, hogy a tökéletes hús és a burgonya hogyan kerülhet egy fogásban az asztalra.

 • Először melegítse a SousVide Supreme készüléket 85C fokra, és főzze a zöldségeket (burgonyát, sárgarépát, hagymát, zellert, vagy bármit, amit szeret) 45 percig vagy 1 óráig!

 • Állítsa át a SousVide Supreme készüléket az elkészítendő húsnak megfelelő hőmérsékletre!

 • A gyors hőmérséklet-csökkentéshez merjen ki néhány csésze vizet a tartályból és adjon a vízhez jégkockát!

 • Amikor a víz eléri a húsnak megfelelő főzési hőmérsékletet, akkor helyezze a húsos főzőtasakokat a vízbe, és főzze azokat egy órán keresztül!

 • A zöldségek már nem fognak tovább főni, csak szépen kivárják a vízfürdőben amíg a steak elkészül.

 


Hogyan pácoljunk?


Hacsak nem rendelkezik olyan vákuum lezáróval, amely alkalmas az üregekből is eltávolítani a levegőt, folyékony állagú ételeket nem fog tudni vákuum segítségével tasakokba zárni. Azonban itt egy nagyszerű ötlet arra, hogy a már haladó szakácsok hogyan sous vide-álhatnak úgy, hogy az étel még a páclében van.

 • Helyezze a pácolandó ételt (húst, halat, pulykát, vagy zöldségeket) egy vákuummal lezárható tasakba, és öntse a tasakba a kedvenc páclevét!

 • Kezének nyomásával távolítson el a tasakból annyi levegőt, amennyit csak tud, és zárja le a tasakot (ne vákuummal, csak zárja le) a nyitott szájánál!

 • Helyezze a tasakot a fagyasztóba amíg a folyékony páclé meg nem fagy!

 • Vegye ki a tasakot a fagyasztóból és vágja fel a tasakot pontosan a lehegesztett széle mellett!

 • Most a szokott módon vákuum segítségével zárja le a tasakot, és helyezze azt az előre felmelegített vízfürdőbe! A fagyott étel főzési idejéhez adjon 30 percet vagy 1 órát, hogy az felengedhessen!

 


Hogyan takaríthatunk meg időt azzal, ha hasonlót a hasonlóval főzünk?

 

 • Zöldségek: Mivel a legtöbb zöldség 84 C fok és 85C fok között 45 perc vagy 1 óra alatt puhára fő, a SousVide Supreme készüléket telerakhatja több napra való zöldségekkel, és egyszerre megfőzheti azokat. Csak az előkészítésre kell egy kis időt szánni, az elkészítéskor már nem kell a konyhában maradnia! A következő két-három napra elkészítheti úgy a zöldségeket, hogy közben Ön lemegy edzeni, vagy futni, megnéz egy filmet, vagy a barátaival teniszezik egyet.
 • Húsok: Minden fajta vörös húst (marhát, bárányt, bölényt), vagy akár struccot, vagy kacsamellet is készíthet egyszerre (külön tasakokban) ugyanazon a főzési hőmérsékleten, 56,5C fokon, ha tökéletes közepesen angolos húsra vágyik. (A főzési idő hossza a hússzeletek vastagságától és keménységétől függ.) Ha közepesen átsütve szeretné fogyasztani a húst, semmi probléma. Egyszerűen csak állítsa a SousVide Supreme készüléket 60C fokra, ha pedig közepesen jól átsütve szeretné, akkor állítsa a készüléket 65C fokra, és a végén minden falat hús pontosan olyan lesz, amilyennek szerette volna. Ízlés szerint fűszerezze a húst, az egyéni igényeinek megfelelő adagonként helyezze azt a tasakba, és zárja le a tasakot! A hús vastagságának megfelelő ideig főzze a tasakokat egyszerre! A főzési idő lejárta után egyszerűen vegye ki a tasakokat, gyorsan hűtse le őket jeges vízfürdőben, törölje szárazra a tasakokat, majd címkézze fel őket, megjelölve a tartalmukat és a dátumot! A tasakokat 48 óráig tárolhatja hűtőszekrényben, vagy akár egy évig fagyasztóban. (További javaslatokért lásd aFőzési idő és hőmérséklet táblázatot.)
 • Szárnyasok: A fehér húsú csirke, pulyka vagy sertés egyszerre készíthető el 60C - 63C fokon kb. 2-2,5 óra alatt. Egyszerre helyezhet a vízfürdőbe 8 pulykamellet, vagy 12 csirkemellet, 12-16 sertésszeletet, vagy 6 sertés szűzpecsenyét, vagy ezeknek bármilyen kombinációját. A főzési idő lejárta után vegye ki a tasakokat, gyorsan hűtse le őket jeges vízfürdőben, törölje szárazra a tasakokat, majd címkézze fel őket, megjelölve a tartalmukat és a dátumot! A tasakokat 48 óráig tárolhatja hűtőszekrényben, vagy akár egy évig fagyasztóban.
 •  A héten több vacsorát is elkészíthet úgy, hogy a már előre elkészített húst újramelegíti a SousVide Supreme készülékben. (A hűtőszekrényben tárolt ételt 30 percig 60C fokon melegítse újra, a fagyasztott ételeket pedig 1 órán keresztül 60C fokon!)

  A felengedett húst hozzáadhatja levesekhez vagy ragukhoz is!

  Az elkészült pulyka- vagy csirkemellből készíthet salátát, szendvicset vagy tekercseket.

 

 • Keményebb húsok: A keményebb húsokat (sülteket, kevés húsú sertésbordát, szabad legelőn tartott marhát, vagy vadhúst), melyek elkészítéséhez akár 8-10 óra is szükséges, készítse el éjszaka, amíg Ön alszik! Ennél kényelmesebb már nem is lehet a főzés!
 • Többfunkciós főzés: Ne feledje, hogy ha a SousVide Supreme készüléket olyan hosszadalmas főzési folyamatra használja, mint például az akár 30 órán át 75C fokon készülő kevés húsú sertésborda főzésére, ez nem elvesztegetett idő. Ha még van hely a vízfürdőben, belehelyezhet még további olyan ételeket, amelyek azonos hőmérsékleten készíthetők el, például kacsa-, pulyka-, vagy csirkecombot, vagy kihasználhatja a vízfürdőt már előre elkészített zöldségek újramelegítésére.
 • Újramelegítés: Amíg a halat, vagy az omlósabb húsokat főzi, újramelegítheti a már előre elkészített zöldségeket. A halat épphogy csak a megfelelő hőmérsékletre kell melegítenie, ahhoz, hogy szaftos és finom fogást kapjon. Egy kb. 1,25 cm vastagságú halszelet mindössze 20-40 perc alatt elkészül. Amíg a hal fő, helyezzen a vízfürdőbe egy-két előre elkészített és a hűtőszekrényben tárolt zöldséges tasakot, és melegítse azokat újra a hallal együtt! Csupán 30-40 perc, és már kész is a mennyei, tápláló vacsora! A házban nem fogja érezni a halszagot, és takarítania sem kell órákig!


Egyszerű és gyors tervezéssel, hihetetlenül könnyen készíthet el éttermi fogásokat.


Egyéb pénztárca kímélő ötletek

 

 • Vásároljon nagyobb mennyiségben, vagy leárazáskor, és olyankor, amikor az ételnek itt a szezonja! A drágább ételeket (húsokat, pulykát és tengeri ételeket) vásárolja családi kiszerelésben, és miután hazaért szánjon néhány percet a fűszerezésre, majd az egyéni vagy családja igényeinek megfelelő adagokban zárja az ételt tasakokba! Figyelje, hogy mikor vannak akciók a sarki közértben!   A drágább húsok a kis üzletekben gyakran vannak leárazva, használja ki az alkalmat, és vásároljon olyan húst, ami éppen olcsóbb!

 • Egy-egy adag steak-et, csirkemellet, csirkecombot, vagy halszeletet zárjon egy főzőtasakba! Készítse el az adagokat azonnal, vagy címkézze fel a tasakokat a tartalmuk és a dátum megjelölésével! A tasakokat hűtőszekrényben 48 óráig, fagyasztóban akár 6 hónapig is tárolhatja.

 • Engedje, hogy a sous vide eljárás az olcsóbb, keményebb húsokból olvadóan porhanyós szeleteket varázsoljon! A SousVide Supreme készülékben az olcsóbb steak-nek való húsok 8-10 órás úszkálás után olyan omlósak lesznek, mint a filet mignon, amíg Ön épp a munkahelyén ül, vagy akár az ágyában alszik!

 • Vásároljon olcsóbban zöldségeket, amikor azoknak itt van a szezonja, és hegyekben állnak a közértben vagy a piacon! Otthon mossa meg, hámozza meg és fűszerezze őket, majd helyezze őket külön-külön főzőtasakba, és zárja le a tasakokat! Az így előkészített tasakokat 48 órán át tárolhatja a hűtőszekrényben, aztán az elkövetkező napokon megfőzheti azokat, vagy még aznap elkészítheti őket, hogy néhány adagot aznap este elfogyasszon, a többi tasakot pedig akár 48 órán át a hűtőszekrényben tárolhassa.