Blog Tippek - Érdekességek - Újdonságok

Száraz érlelés = Fine Art

Ízek, melyekre érdemes várni. A finom ízekre az érett állagra érdemes várni és kell is várni ha a száraz érlelési módot választjuk

A száraz érlelés az egyik olyan ismert régi eljárás, mely időt türelmet és az apró részletekre való odafigyelést igényli a tökéletes végeredmény érdekében.
Az érési folyamatot nem lehet és nem is szabad siettetni.
Türelmünk és odafigyelésünk jutalma a hihetetlen ízek és textúrák megannyi kombinációja. melyek különlegessé és egyedivé teszik a húst a sonkát vagy akár a halat is.
A steakek vaj puha állagot és fokozott íz intenzitást nyernek érleléssel. Fenomenális ízű érlelt házi sonkák, szalámik és kolbászok kerülnek ki az érlelőből. A hús érlelésével és szárazérleléssel élelmiszereinket egy magasabb kulináris élménnyé alakíthatjuk

A Dry Ager húsérlelő hűtőszekrény a régi módszereket legmodernebb technológiával ötvözi, hogy minden eddiginél egyszerűbbé, könnyebbé és biztonságosabbá tegye az érlelés folyamatát.
A SmartAging® technológia már azt jelenti, hogy az érlelés nem korlátozódik a marhahúsra, hanem érlelheti a sonkát, szalámit, pácolt húsokat, halat, sajtot és még sok egyebet.

Amint beakasztja a húst a Dry Ager érlelőszekrénybe egy egyszerű kémia folyamat veszi kezdetét. Egy precízen szabályozott bomlási folyamat indul el.

Az enzimek elkezdik lebontani a hús szöveti szerkezetét, ami egy teljesen természetes folyamat, mely által a hús gyönyörűen megpuhul. Ez a folyamat első 96 órában különösen aktív, ezért ezt az időt „érzékenységi fázisnak” is nevezzük. A hús folyamatosan veszíti nedvességtartalmából, és a külső rétegek elkezdenek szépen kiszáradni. Az a külső elszáradt kéreg képez védőburkolatot a belső értékes hús körül így óvva meg azt. A nedvességvesztés fokozza az ízt. Minél hosszabb ideig érlelik a húst, annál teltebb és intenzívebb lesz az íze.

Az érési folyamat során az ízek koncentrálódásával egy időben, egyre intenzívebb illatok is keletkeznek. Sonka és pézsma illat, vagy a frissen sült kenyér illata kezd terjengeni az érő hús körül.
A szárazérlelés végére a hús külső elszáradt kérge lehet akár majdnem fekete is, de a belseje az, ami számunkra a legértékesebb és legfinomabb falatokat rejti.

Dry Ager érlelőszekrények>>