Blog Tippek - Érdekességek - Újdonságok

Megismerné a szeletelőgép történetét?

Az első szeletelőgép, a 19. század végén jelent meg Európában. Egy függőlegesen szerelt pengéből és egy lánccal hajtott kocsiból állt, amelyek a pengével párhuzamosan mozogtak. A mozgást és az energiát egy felhasználó által működtetett lendkerék biztosította.

 

 

Ez volt a lendkerekes-szeletelőgépek őse, amely mai napig szerepel termék palettánkon.A lendkerekes-szeletelőket az 1940-es évek végéig gyártották egészen addig, míg a  francia falvak többségébe megérkezett az  elektromosság. Az 1950-es évek új típusú szeletelőgépeket hoztak, amelyet elektromos meghajtású gravitációs szeletelőként ismerünk.
„Gravitáció”: azt jelenti, hogy a sonkát lejtve helyezték el, hogy a saját súlya nyomja a pengéhez, így könnyítve a szeletelést.
Ez a gravitációs rendszerű szeletelőgép Franciaországban terjedt a leggyorsabban, míg más országok, például Olaszország, Németország és a németül beszélő Svájc a vertikális szeletelést részesítették előnyben.
A vertikális vagy függőleges szeletelési metódus teszi lehetővé a tisztább vágást anélkül, hogy a szeletelendő termék súrlódott volna a lemezen és a penge burkolatán. A szeletelés minőségét nem befolyásolta a súly és az állag vagy a szeletelhető étel keménysége.
A gravitációs szeletelőket kétféle meghajtással szerelik. Szíj hajtás vagy fogaskerekes megoldás.

A korai időkben az ékszíj hajtással működő szeletelőgépek számos problémával szembesültek: A trapéz gumi szíjak zsírosak lettek, kiszáradtak, megnyúltak és elhasználódtak, ami a tapadás elvesztését, így szeletelő meghibásodását okozta, különösen nyers sonka szeletelésekor.
A fogaskerekes modellek ezzel szemben sokkal nagyobb megbízhatóságot mutattak a teljesítmény és élettartam szempontjából. Egy hátrányuk azonban volt, a javításuk. A fogaskerekek és csavarok gyakori cseréje megkövetelte, hogy a technikus alaposan ismerje a különböző készülékeket és beállításokat.

Napjainkra már szinte nincs is különbség a szíj és a fogaskerék hajtású gépek teljesítményében vagy működési megbízhatóságában. A szeletelőgépekhez használt szíjak szintetikusak, kopás és deformálódás mentesek.
A szeletelőgépeket ma már más kritériumok alapján választják. Ilyen például a forma, kivitel, szeletelni kívánt étel típusa és felhasználói preferencia.
Az új étkezési szokások, új termékek, új életmód megjelenésével új szeletelőket tervezünk és hozunk létre, vagy például továbbra is készítjük a régi időket idéző lendkerekes szeletelőket, amelyek valódi műalkotások.

Berkel Szerletelőgépek>>