A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás többek között élelmiszerek tartósítására szolgáló víztelenítési módszer. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, húst és készételeket majd vákuum előállításával az élelmiszerben lévő vizet szublimálják. A vízmolekulák eltávolítása komoly hővesztéssel jár, ezért a folyamat során hőt is közölnek a rendszerrel. A jég szilárd halmazállapotából a folyékony állapot kihagyásával gáz halmamzállapotúvá szublimál.
Egyszerűen fogalmazva: a fagyasztva szárítás azt jelenti, hogy a vizet eltávolítják a fagyasztott termékből a szublimációnak nevezett eljárás alkalmazásával. Szublimáció akkor fordul elő, amikor a fagyott folyadék közvetlenül gázneművé alakul át anélkül, hogy visszajutna a folyadék halmazállapotba. A fagyasztva szárítási eljárás három lépésből áll: előfagyasztás, elsődleges szárítás és másodlagos szárítás.
Előfagyasztás:
A fagyasztva szárítandó élelmiszereket előfagyasztani kell az eutektikus hőmérséklet alá, vagy egyszerűen meg kell fagyasztani az ételt alkotó anyagokat (oldott anyagot). Úgy tűnhet, hogy a termék már megfagyott a jelenlévő jég miatt, azonban addig nem fagyott meg teljesen, amíg a benne lévő összes oldott anyag is meg nem fagy.
Elsődleges szárítás:
Az előfagyasztást követően a jeget szublimálással el kell távolítani a termékből. Ehhez két paraméter gondos ellenőrzése szükséges; hőmérséklet és nyomás. A szublimáció sebessége a termék gőznyomásának és a jéggyűjtő rész gőznyomásának különbségétől függ. A molekulák a nagyobb nyomású területről az alacsonyabb nyomású területre mozognak. Mivel a gőznyomás függ a hőmérséklettől, szintén szükséges, hogy a termék hőmérséklete melegebb legyen, mint a jéggyűjtő hőmérséklete.
Másodlagos szárítás:
Az elsődleges szárítás után az összes jég szublimálódott, de némi folyadék van még a termékben. A maradék víz eltávolításához folytatni kell a szárítást. Ezt a fölösleges vizet eltávolító folyamatot izoterm deszorpciónak nevezzük. A fölösleges vizet a termékből úgy desorbeálják, hogy a termék hőmérséklete magasabb, mint a környezeti hőmérséklet.
A teljes fagyasztva szárítási folyamat során a pontos fagyasztási módszer és a megfelelő tárolás nagyon fontos.