Vissza a receptekhez

Sous Vide rozé kacsamell almás burgonyával

Szerző: Terei-Vigh Krisztina Ételérzés blog

SZUVIDÁLT OMLÓS KACSAMELL ALMÁS SÜLT BURGONYÁVAL


Hozzávalók 2 személy részére: 

 • 2 kicsontozott, bőrös kacsamell filé ( 25-30 dkg / db )
 • 1 szál rozmaring
 • 40 dkg burgonya
 • 3-4 ek olaj
 • 30 dkg alma
 • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 

 1. A kacsamellen a bőrt beirdaljuk. Ehhez 1 cm távolságban éles késsel hosszú csíkokat vágunk a bőrbe a húsig, ügyelve arra, hogy a húsba ne vágjunk bele. Majd a műveletet megismételjük a csíkokra derékszögben is, így egyforma négyzeteket kapunk a bőrön. A húst besózzuk és a rozmaring szállal együtt egy vákuumzacskóban levákuumozzuk. Arra kell figyelni, hogy a mellek egymás mellett legyenek, ne fedjék egymást.
 2. A szuvid gépet megtöltjük vízzel és 57 fokra állítjuk. Miután a víz felmelegedett a levákuumozott melleket belehelyezzük és 3 órán át hőkezeljük.
 3. Eközben elkészítjük a köretet. Ehhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd kevés olajon egy serpenyőben közepes hőfokon, fedő alatt megsütjük.  Ízlés szerint sózzuk.
 4. Az almát kicsumázzuk, felkockázzuk és amikor már majdnem teljesen puha a burgonya, akkor hozzáadjuk. további 10 percig sütjük nagyobb lángon, hogy az alma és a burgonya is megpiruljon kicsit.
 5. a fokhagymát megpucoljuk és az almás burgonyához adjuk. Az egészet összeforgatjuk. **
 6. A szuvidálási idő letelte után a húst kivesszük a zacskóból, megtörölgetjük és egy felhevített serpenyőben közepes hőfokon a bőrös felével lefelé 3-5 percig pirítjuk, hogy a bőr jó ropogós és aranybarna legyen. A sütés után a húst a tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig pihenni. *
 7. A megsült melleket az almás burgonyával tálaljuk.

* TIPP – pihentetés sütés után – Erre azért van szükség, hogy a hús belsejében a szaft szépen elrendeződjön és a hús felszeletelése után ne folyjon ki az összes, hanem a hús belsejében maradjon. Ezáltal lesz szaftos, finom a hús. Ez igaz egyébként minden sült húsra. Minél nagyobb a hús, annál tovább kell pihentetni.

**TIPP – ízesítés – az almás burgonyához adhatunk egyéb fűszereket is. Édeskömény magokat vagy aprított zöld fűszert.