Vissza a receptekhez

Sous Vide Rostélyos Grillen

A nyár és a tél találkozása a tányéron.

4 személyre

  • 1 csokor (6-8 szál) kakukkfű finomra vágva
  • 4 szál rozmaring finomra vágott levele
  • 4-6 gerezd fokhagyma, hámozva, áttörve
  • 2 teáskanál (10 ml) kóser só,
  • 1 teáskanál (5 ml) durva fekete bors
  • 1 teáskanál (5 ml) őrölt kakukkfű
  • 1 teáskanál (5 ml) fokhagymapor
  • 1 teáskanál (5 ml) paprika
  • 1 teáskanál (5 ml) őrölt koriander
  • 1 teáskanál (5 ml) chili por
  • 2 evőkanál (30 ml) lágy vaj vagy olíva olaj. de az igazán jó választás a ghi/ghee
  • 4 szelet rostélyos csonttal, 1-1/2 inch (3,8 cm) vastag 


(Rostélyost lehetőleg húsmarhából és pihentetettet vásároljunk, mert a tejmarhák rostélyosa nem az igazi.)


Elkészítés:


1. Melegítse a vizet a kívánt elkészítési szint szerint hőmérsékletre
    (56.5C közepesen véres, 60C közepes, 65.5C közepes átsült.)

2. Egy kis tálban keverjük össze összetevőket!

3. Ossza el a húsok felületén és masszírozza bele.

4. Egyesével tegye a húsokat vákuum tasakokba, vákuumozzuk és hegesszük is le.

5. Helyezze a már megfelelő hőmérsékletű vízbe és főzze legalább 1-1/2 órát, de akár 8 órán át is (minél hosszabb ideig annál jobb a zsírral kevésbé átszött, keményebb állagú húsnak mint, amilyen a nem érlelt magyar marhahúsok többsége)

6. Vegye ki a tasakokat a vízből.

7. Melegítse elő a serpenyőt vagy a grillt magas hőmérsékletre.

8. Vegye ki a húsokat a tasakokból, szárítsa fel a húsokon felületén lévő nedvességet egy papír törlővel , majd süsse 10-20 mp-ig oldalanként.

9. Jó étvágyat!