Vissza a leckékhez

Mindent a húsok szuvidálásáról

Marhahús, sertés, bárány és vadhús


Készíthetek egyszerre úgy steak-eket, hogy azok különböző módon legyenek átsütve? 

Egyszerre, ugyanabban a vízfürdőben nem, azonban van két módszer, hogy elérjük ezt a célt. Például, ha valaki közepesen átsült steak-et szeretne, valaki más pedig közepesen angolosat, akkor két választási lehetőség van. Egyszerre elkészítheti a két steak-et közepesen angolosan ugyanabban a vízfürdőben, majd amikor a steak-eket a serpenyőben megpirítja, akkor a közepesen átsült steak-et egyszerűen hagyja egy kicsit tovább pirulni. A másik eljárásnál a két steak-et egymás után készítheti el – a közepesen angolosat 56C fokos vízfürdőben egy vagy két nappal korábban, ezután gyors hűtéssel hűtse le a tasakkal együtt, és hűtészekrényben tárolja addig, amíg fel nem akarja használni! Állítsa feljebb a víz hőmérsékletét 60C fokra és főzze a közepesen átsült steak-et tökéletesre! Ezután melegítse fel mindkét tasakot a közepesen angolos hőmérsékletre és a tökéletes ízhatás érdekében forró serpenyőben, a grillen, vagy konyhai gázpisztoly segítségével pirítsa meg azokat! 

 
Van arra lehetőség, hogy a húsok belső hőmérsékletét lemérjük főzés közben?

Igen, van, de általában ez nem szükséges, mivel a vákuumos/lezárt tasakokban a vízfürdőben a megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig elhelyezett étel minden részén eléri a kívánt hőmérsékletet. Létezik még egy olyan ’tű’ próba, mely során speciális hab párnák segítségével úgy tudunk behatolni a főzőtasak belsejébe, hogy a légmentes lezárás megmarad, és a főzővíz nem szivárog be a tasakba. Ez a speciális eszköz kizárólag ellenőrzési célra alkalmazható.
Ahhoz, hogy az étel belső hőmérsékletét megállapítsuk, nem szükséges kivennünk a tasakokat. Például, a tökéletes 2,5 cm vastagságú közepesen angolos steak 56C fokon történő elkészítéséhez állítsa be a SousVide Supreme készülék hőmérsékletét 56C fokra, és főzze a vákuum/lezárt tasakban a steak-et egy órán át! A főzési időkkel és hőmérsékletekkel kapcsolatos információkért tekintse meg a SousVide Supreme készülék használati útmutatójában található táblázatot!
 

Hol találok információt a ritka húsok (mint például a szabad legelőn tartott marha, a kecskehús, valamint a belsőségek) minimális főzési idejére?  

Minden friss étel, beleértve a belsőségeket, mint például máj, vese, szív és mirigyek alapvetően vízből állnak, és ezért víz sűrűségű anyagok. Ezért, az adag vastagságának megfelelő időre, az előre felmelegített vízfürdőbe helyezett tasakban elhelyezett étel eléri a víz hőmérsékletét. Annak megállapítására, hogy adott vastagságú különböző húsoknak (ételeknek) mennyi időre van szükségük, hogy elérjék a megfelelő belső hőmérsékletet, a tesztkonyhákban különböző bonyolult számítási táblázatokat dolgoztak ki. Ezeket a főzési időket és hőmérsékleteket megtalálja a Főzési Táblázatban.
 

Lehet készíteni ételt fagyasztott húsokból is?

Teljes mértékben. Bár a főzési idő és hőmérséklet táblázatainkban az adatok olyan húsokra vonatkoznak, amelyeket a hűtőszekrényből kivéve helyezi a vízfürdőbe, fagyasztott húsok elkészítése is lehetséges. Az eljárás kulcsa abban rejlik, hogy mennyi ideig tart a fagyasztott húsnak, hogy felengedjen a vízfürdőben. Mivel a víz jobban vezeti a hőt, mint a levegő, az adott mennyiségű fagyasztott hús körülbelül annyi idő alatt enged fel a vízfürdőben, mint amennyi idő alatt felmelegedne (megfőne) a hűtőszekrényből történő kivétel után. Ezért az azonos vastagságú puha húsok minimális főzési idejére vonatkozó adatokat meg kell szorozni kettővel. A kétszer olyan hosszú időre nem azért van szükség, hogy a keményebb hús omlósabbá váljon, hanem azért, hogy elegendő idő legyen arra, hogy az étel átmelegedjen.

 Szárnyasok


Főzhetek egész csirkét, kacsát vagy tyúkot? 

Igen, de nem egészben, hacsak nem rendelkezik olyan vákuum záróval, ami a testüregekből is eltávolítja a levegőt. A hagyományos vákuum/lezáró nem távolítja el hatékonyan az egész szárnyas testüregeiben lévő levegőt, és ezért a tasak a víz felszínén fog lebegni, és a hús nem fog egyenletesen főni. A SousVide Supreme készülékben leginkább fél csirkét vagy tyúkot, mellet, alsó- vagy felsőcombot készíthet.  
Nagyobb szárnyasok, például csirke, kacsa vagy pulyka esetében, mivel a szárnyas fehér és sötétebb húsának optimális főzési hőmérséklete nagyon eltér, az a régi módszer, mely szerint a szárnyast addig kell főzni, amíg a comb legvastagabb részén behelyezett hőmérőn 74C fokot olvasunk le, azt eredményezi, hogy a mell túlfő, amíg a comb valószínűleg még nem fő meg eléggé. A legragyogóbb fogást úgy készíthetjük el, ha a fehér és a sötét húsokat a saját optimális hőmérsékletükön külön-külön készítjük el.


Halak/Kagylók

 

Mennyi ideig főzzem a halat?

Mivel a hal húsa omlós, és könnyen széteshet, ezért nem hagyhatjuk túlságosan hosszú ideig a SousVide Supreme készülékben. A legtöbb halféle 30 perc alatt eléri a tálalási hőmérsékletet, és ha ezután még egy óráig a vízben hagyjuk, az még elfogadható, de a hosszabb idő túl puha állagot fog eredményezni.

 

 Sous Vide készülékek>>