Az ételt légmentesen zárja le az erre a célra gyártott főzőtasakokba!
• Helyezze a tasakot a megfelelő hőmérsékletű vízfürdőbe!
• Hagyja az ételt legalább addig főni, amíg a receptben elő van írva! A hosszabb főzési idő általában jót tesz a fogásnak.
• Vegye ki a tasakot, és tálalja az ételt! A tálalás előtt a húsokat megpiríthatja serpenyőben, a grillen, vagy konyhai gázpisztoly segítségével, hogy a hús szép barna kérget és karamellizált ízt kapjon.
Milyen ételeket lehet sous vide-álni?
Mindent! Bármilyen hús—például a marha, sertés, a vadhús és a szárnyas—alkalmas a sous vide-álásra. Ez az eljárás különösen jót tesz a halaknak és kagylóknak, mivel így ezek a fogások biztosan nem fognak túlfőni. A zöldségek többsége, a tojás, valamint a gyümölcsök is sous vide-álhatók. Készíthet még főzött krémet fagylalthoz, angol krémet, tejsodót, sajtot, joghurtot, vagy akár süteményeket is. Szinte majdnem minden olyan fogás elkészíthető sous vide eljárással, amely elkészítéséhez pontos hőmérséklet betartása szükséges.
A sous vide-álás során az étel természetes ízei megmaradnak, hiszen az alapanyagokat lezárjuk, és az ízek nem vesznek el az edényben, illetve nem párolognak el, ezért a sous vide-álás során enyhébb fűszerezésre van szükség, mint más főzési eljárásoknál. Mindig enyhébb fűszerezéssel kezdje a főzést, és később még utána ízesítheti az ételt! A SousVide Supreme Fűszerlapok segítenek a helyes ízesítésben. Egyszerűen csak fektesse a lapot az ételre, helyezze az ételt a tasakba, zárja le a tasakot légmentesen, és főzze meg az ételt! A lapok finom fűszerkeveréke sokféle fogás ízesítését szolgálja.
Mivel néhány fogás sous vide-álásához alacsony hőmérsékletre van szükség, ezért néhány nyers ízesítő nem tudja úgy kifejteni a hatását, mint a magasabb hőmérsékleten történő főzéskor.
Jó példa erre a nyers fokhagyma, ami nyers maradhat, ha olyan alacsony hőmérsékleten főzünk, ami az angolos steak, a kagylók, vagy akár a csirkemell elkészítéséhez szükséges. Így a tasakba vagy fokhagymaport, vagy már előre megpirított vagy sült fokhagymát adjunk!
A másik példa a borban, sörben, likőrökben vagy égetett szeszekben található alkohol. Bár a húsok, halak, tengeri ételek, vagy szárnyasok pácolásához, valamint mártások ízesítésére alkalmazhatunk alkohol tartalmú italokat, azonban a sous vide-álás során a sörben, borban, likőrökben, és égetett szeszekben található alkohol nem párolog úgy el, mintha az ételt a tűzhelyen vagy a sütőben készítenénk, és ezért az elkészült fogásnak erősen alkoholos, néha fémes íze lehet. Amennyiben alkoholtartalmú itallal kívánja ízesíteni a sous vide-álásra szánt ételt, először forralja fel a bort, vagy más szeszes italt, hogy az alkohol elpárologhasson, ezután pácolja az ételt, majd öntse le a páclevet, itassa le az ételt szárazra, és ezután helyezze azt a főzőtasakba!
Igen, készíthet. Ha azt szeretné, hogy a hús jól átsült legyen, egyszerűen helyezze a hozzávalókat a főzőtasakba, vákuummal zárja le, vagy ha a tasak nem tartalmaz folyadékot, zárja le azt, vagy egyszerűen csak préselje ki a levegőt a tasakból, és zárja le azt, majd helyezze a SousVide Supreme készülékbe 84-85C fokos hőmérsékleten. Ha azt szeretné, hogy a hús alacsonyabb hőmérsékleten készüljön (angolosan vagy közöpesen angolosan), akkor a zöldségeket, először enyhén pirítsa meg, vagy párolja egy serpenyőben, és csak ezután adja a húshoz, majd fűszerezés után készítse el az ételt a SousVide Supreme készülékben! Tulajdonképpen bármelyik olyan receptet alkalmazhatja a SousVide Supreme készülékben, amit a lassú főzésre alkalmas készülékhez is használ - ha a hőmérsékletet 84C fokra állítja, az eredmény ugyanaz lesz! Azonban fontos tudni, hogy ezek a receptek általában olyan sok folyadékot írnak elő, ami kizárja a vákuumos lezárás lehetőségét. Ebben az esetben egyszerűen helyezze az összes hozzávalót egy nagy (1 gallonos/3,8 literes) tolózárral rendelkező fagyasztótasakba, távollítson el a tasakból annyi levegőt, amennyit csak tud, és lezárva, vagy egy nagy SousVide Supreme főzőtasakot használva egyszerűen alkalmazza a ‘seal only’/’csak lezárás’ funkciót a hegesztéshez.
Folyamatosan fejlesztünk új recepteket, melyeket megtalál a weboldalunkon. Ha olyan ragut készít, amelynek a receptjét szeretné megosztani, akkor ossza meg a receptjét, és havonta sorsoláson vehet részt!