Vissza a leckékhez

Ennyi ideig főzd az ételeket


Mennyi az átlagos főzési idő a sous vide-álásnál? 

A főzési idő változó, lehet akár 20-30 perc (sovány halak, libamáj vagy rántotta esetében), vagy akár 72 óra is (kevés húsú csontos sertésborda vagy keményebb húsok esetében). Az, hogy egy adag étel milyen gyorsan éri el a kívánt főzési hőmérsékletet, az étel vastagságától függ, és nem a teljes tömegétől. A főzési időket és hőmérsékleteket tartalmazó táblázatokat megtalálja a SousVide Supreme készülék használati útmutatójában, vagy a honlapunkon a Főzési idő / hőmérséklet táblázatok-ban.
Az, hogy egy ételt milyen sokáig kell főzni ahhoz, hogy elérje a kívánt főzési hőmérsékletet, az étel vastagságától függ; azonban az, hogy milyen hosszan lehet, vagy tanácsos főzni, az az alapanyag puhaságától függ. A puha állagú vagy zsenge alapanyagok (halak, kagylók, libamáj, marha bélszín vagy sertés szűz, vagy bárányszelet) esetében csupán a kívánt tálalási hőmérsékletet kell kiválasztani, és fenséges, tálalásra kész fogást kapunk. A túlzottan hosszú főzési idő (a kívántnál több mint néhány óra) túlságosan omlós, akár széteső húst eredményez.
A keményebb húsokat (sülteket, szabad legelőn tartott marhát, vadakat és a kevés húsú sertésbordát) az adagok vastagságának megfelelő hőmérsékleten kell elkészíteni ahhoz, hogy a lassú és alacsony hőmérsékleten történő főzés során omlóssá váljanak.
A csirkemell és a puhább steak-ek elkészítésézhez – a vastagságtól függően - általában legalább egy-két óra szükséges. A sous vide-álás egyik legnagyobb előnye a tűzhelyen vagy grillen történő elkészítéssel szemben, ahol az ételt nagy hőhatás éri, és az időzítés kulcskérdés, az, hogy a sous vide eljárás rugalmasabb. Általában az ételt bent lehet hagyni a vízfürdőben tálalási hőmérsékleten az előírt időnél hosszaban (steak és csirkemell esetében akár 4-6 órával tovább) és a fogások tökéletesek maradnak egészen a tálalásig. Tekintse meg a honlapunkon a Főzési idő / hőmérséklet táblázatok-at. 
 

Milyen hőmérsékleten történik a  sous vide-álás? 

A sous vide-álás során az étel kíméletesen készül el pontosan a kívánt tálalási hőmérsékleten. Az eljárás során általában 47-88C fok között történik a főzés, de minden esetben forráspont alatt.
A sikeres sous vide-álás titka a teljes főzési időtartam során fenntartott állandó vízhőmérséklet. Az akár egy fokos eltérés néhány étel esetében megváltoztathatja az étel megjelenését, ízét, vagy állagát. Ennek a precíz hőmérséklet-szabályozásnak és az optimáis eredmény elérésének elengedhetetlen feltétele a sous vide-áló készülék. És az ételrajongók ezért szeretnek kísérletezgetni ezzel az eljárással – egy kis változtatás nagy különbségeket eredményezhet az asztalra kerülő ételben! A legjobb, hogy a tökéletes megoldás beprogramozható, amint egyszer rájött, hogy pontosan hogyan kell elkészíteni a tökéletes steak-et, csirkét, fésükagylót, vagy tojást, később mindössze egyetlen gombnyomással újra és újra megismételheti a folyamatot.
 

Gyakori ételek főzési hőmérsékletei:

Húsok – 49C fok (angolos);  56C fok (közepesen angolos); 60C fok (közepesen átsült); 65C fok (közepesen jól átsült)
Szárnyasok – fehér húsú – 60C foktól 63C fokig, vagy akár 71C fokig
Szárnyasok  – sötét húsú – 80C fok
Halak – 47C fok (angolos); 52C fok (közepesen angolos); 60C fok (közepesen átsült)
Kagylók – 56C foktól 60C fokig
Zöldségek –85C fok
Tojás – 64C foktól (lágy tojás) 75C fokig (kemény tojás)
Sütemények – 88C fok
Tejsodó – 76,5C fok
(A fehérjetartalmú ételek esetében a főzési idő a szeletek vastagságától függ, de általában egy 2,5 cm vastag szelet esetében 30 perc.)
 
A főzési idővel és hőmérséklettel kapcsolatban további ajánlásokat talál a Sous Vide készülékeink használati útmutatójában, valamint a Főzési tanácsok címszó alatt a weboldalunkon.

Sous Vide Készülékeink