Vissza a leckékhez

Vákuumcsomagolási eljárás és előnyei


Az  ételek eltarthatóságának alapvető problémája a minőségromlás és a korlátozott (általában igen rövid) eltarthatósági idő. A legkevésbé ismert, de bizonyára a leghatékonyabb módszer a vákuumcsomagolási eljárás az ilyen jellegű problémák megoldására.

Az elmúlt évtizedben élelmiszereink modern tartósítási technológiájává a vákuumcsomagolás vált, amely mindössze annyiból áll, hogy a tárolási eszközöket (zacskó, edény stb.) légmentessé teszi, majd azokat hermetikusan lezárja.

Az élelmiszerek kémiai és mikrobiológiai reakciók miatt romlásnak indulhatnak, ha fennáll a levegő, a magas hőmérséklet, a nedvesség, a különböző enzimek működésének behatása, illetve mikroorganizmusok bejutásának, valamint bogarak, rovarok behatolásának lehetősége.

Az ételek megromlását elősegítő egyik fő ok a levegőben található oxigén (oxidáció), amely hozzájárul az ételek tápértékének, illatának, zamatának, és más egyéb jellemző tulajdonságainak elvesztéséhez és a termék fogyasztásra alkalmatlanná válásához.

Az oxigén eltávolításával olyan mikroorganizmusok behatolása, mint például a baktériumé vagy a gombáé, megakadályozható, és ez által az élelmiszerek eltarthatósági időtartama megnövekszik (a zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat is).


Hasznos tanácsok és tudnivalók a vákuumcsomagolásról:

A vákuumfóliázási előkészületek, valamint a folyamatok végzése közben figyeljen az alábbiakra, és az élelmiszerek konzerválásának optimalizálásának érdekében tartsa be a következő szabályokat:

• A mikroorganizmusok elszaporodásának elkerülése érdekében a higiéniai előírásokat maximálisan be kell tartani.
• Mielőtt az étel vákuumcsomagolását megkezdi, alaposan mosson kezet.
• Minden eszközt és felületet mosson meg, amely az élelmiszerrel érintkezésbe kerülhet.
• A feldolgozáshoz lehetőség szerint használjon kesztyűt
• A jó lezárás (hegesztés) érdekében a fóliazacskó belső szegélyét tartsa tisztán.
• A boltban vásárolt csomagolt élelmiszereket a vákuumfóliázó berendezéssel újra be lehet csomagolni, hogy az étel frissességét, és ízét hosszabb ideig megőrizhesse. Az ilyen termékeket azonban ugyanúgy el kell fogyasztani a szavatossági idő lejárta előtt. Ügyeljen a fent említett újra vákuumozási és fagyasztási tanácsok betartására.
• Az újracsomagolt élelmiszereket az eredeti csomagoláson található szavatossági idő lejárta előtt el kell fogyasztani!
• A kiolvasztott vagy megmelegített ételt nem szabad újra lefagyasztani.
• A becsomagolt romlandó ételeket ne tartsa szobahőmérsékleten, hanem rögtön tegye be a hűtőszekrénybe, vagy mélyhűtő berendezésbe. A hűtő- illetve mélyhűtőszekrény hőmérséklete egyenletes legyen.

 Vákuumtasakok széles választékban