Vissza a receptekhez

Füstölt sous vide lazacfilé melaszos pácban

Szerző: sousvidehungary.hu

Füstölt sous vide lazacfilé melaszos pácban kép

 

Egy nagyszerű, lazacos, hideg előétel igazi ínyenceknek. Ha áttekintjük a hozzávalókat, azonnal látjuk, hogy nem egy hétköznapi összeállításról van szó. Szuvidált füstölt lazac almával, karfiollal és édesköménnyel olyan, mintha egy elegáns, osztályon felüli szálloda étlapján olvasnánk. De nem csak a neve olyan. Az íze is. 

 

Hozzávalók

  • Négy lazacfilé (80 g-os adagok) Bőrrel
  • 100 ml hideg víz
  • 10 g tengeri só
  • 50 g fekete melasz
  • 1/4 teáskanál édeskömény pollen
  • 1 teáskanál teljes kiőrlésű mustár
  • 1 zöldalma vékonyra szeletelve
  • 2 karfiolvirág – vékonyra szeletelve
  • Édeskömény (fűszer)
  • 1 uborka – vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál sózott kapribogyó
  • 30 ml olívaolaj
  • Citromlé fél citromból

 

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sous vide-ot 48 °C-ra.
  2. Keverjük össze a sót, a vizet, az édeskömény pollent, a teljes kiőrlésű mustárt és a melaszt egy tálban.
  3. Keverjük addig, amíg a só feloldódik.
  4. Tegyük 40 percre a lazacot a pácba.
  5. 40 perc múlva vegyük ki a lazacot, öblítsük le és töröljük szárazra.
  6. Füstöljük a filéket füstölő pisztollyal és whisky faforgáccsal.
  7. Tegyük adagonként vákuumtasakba a lazacot, zárjuk le helyezzük az előmelegített vízfürdőbe 20 percre.
  8. Ha letelt az idő hűtsük le gyorsan az adagokat jeges vízben (sokkoló hűtés).
  9. Keverjük össze a karfiolt, az almát, az uborkát, a kapribogyót és az édesköményfűszert.
  10. Végül helyezzük a lazacot a zöldségekre, locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével és sózzuk ízlés szerint.