Vissza a receptekhez

Füstölt sous vide tőkehal kedgeree, nyers almával és köményes joghurttal

Szerző: sousvidehungary.hu

Füstölt sous vide tőkehal kedgeree, nyers almával és köményes joghurttal kép

 

A kedergee (kedzsöri) indiai eredetű brit egytálétel, ami a tőkehalat, a rizst és a hagymát házasítja különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb összetevőkkel. Persze ez így talán túl egyszerű lenne, ezért a kedgeree elengedhetetlen része a fantasztikus indiai fűszerezés. Ez adja meg neki azt az egzotikus karaktert, aminek a népszerűségét köszönheti a szigetországban. A britek előszeretettel fogyasztják kiadós villásreggeliként, de persze tökéletes fogás ebédre vagy vacsorára is. 

 

Hozzávalók

  • 1 közepes fehér hagyma – apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma - darálva
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 evőkanál. olivaolaj
  • 1 hüvelykes friss gyömbér = szeletelve
  • 1 x babérlevél
  • 1 x csillagánizs
  • 1/4 teáskanál kardamom por
  • 1/4 teáskanál törött fekete bors
  • 3 szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál koriander por
  • 2 tk citromos curry fűszer
  • 300 g friss apróra vágott paradicsom
  • 3 dl víz (turmixoljuk össze a paradicsomot és a vizet)
  • 300 g könnyen főzhető rizs
  • Apróra vágott friss koriander
  • 1 tk őrölt köménypor
  • 100 g natúr joghurt
  • 6 x 150 g-os adag természetesen füstölt foltos tőkehal
  • 50 g sótlan vaj
  • 1 szeletelt alma a díszítéshez

 

Elkészítés

  1. Állítsuk be sous vide-ot 90 °C-ra
  2. Egy kis serpenyőbe dinszteljük össze a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert, kivéve az őrölt köményt.
  3. Addig pároljuk, amíg a hagyma aranybarna nem lesz, majd tegyük félre egy nagy tálban.
  4. Keverjük össze a rizst a hagymával, és öntsük hozzá a paradicsomlét. Alaposan keverjük össze és tegyük vákuumtasakba.
  5. Zárjük le a tasakot, és szuvidáluk 90 percig.
  6. Ha elkészült a rizs, vegyük ki, és  állítsuk be a sous vide-ot 48 °C-ra.
  7. A tőkehal filéket helyezzük vákumzacskóba egyenként és zárjuk le.
  8. Szuvidáljuk a filéket a 48 °C-os vízfürdőben 20 percig.
  9. Keverjük össze a joghurtot az őrölt köménnyel, és ízlés szerint sózzuk.
  10. Tálalás előtt nyissuk ki a rizses tasakot, tegyük bele a vajat a forró rizsbe és keverjük el.
  11. Tálaljuk a rizst, tegyük tá óvatosan tőkehal filét, és díszítsük joghurttal, almával és korianderrel.