Vissza a receptekhez

Perzselt sous vide lazac, kesudiós Satay szószban

Szerző: sousvidehungary.hu

Perzselt sous vide lazac, kesudiós Satay szószban kép

 

A satay (saté) egy izgalmas, földimogyorós grillszósz, ami Indonéziából érkezett hozzánk. Igazi ízvirtuóz: egyszerre édes és sós, enyhén csípős és még enyhébben savanykás. Aki szereti a kellemes meglepetéseket, annak kötelező próbát tenni vele. Például ebben a pazar, lazacos összeállításban. Csalódás kizárva.

 

Hozzávalók

  • 2 x 200 g lazacfilé
  • 2 evőkanál kesudiós satay szósz.
  • 1/2 lime
  • Friss koriander

Kesudió "Satay"

  • 200 g vörös curry fűszerpor
  • 100 g kókuszkrém
  • 2 evőkanál halszósz
  • 200 g pörkölt kesudió
  • Koriander ízlés szerint
  • 250 ml víz
  • 2 evőkanál ázsiai alaplé
  • 50 g ketchup Manis (indonéz szósz)

 

Elkészítés

  1. Állítsuk be a sous vide vízfürdőt 52 °C-ra
  2. A satay szószhoz keverjük össze az összes összetevőt és turmixoljuk simára.
  3. Dörzsöljük be 2-3 evőkanál satay szószszal a filéket, helyezzük egyenként vákuumtasakokba és zárjuk le.
  4. Szuvidáljuk 20 percig (vagy amíg meg nem szilárdulnak a filék).
  5. Ha a filék elkészültek, vegyük ki a tasakokból, töröljük őket szárazra és tegyük egy fémtálcára.
  6. Flambírozó pisztollyal karamellizáljuk a lazacot egészen sötétre, majd locsoljuk meg egy fél lime levével, fűszerezzük ízlés szerint.
  7. Tálaljuk ecetes uborkával, pörkölt kesudióval és friss korianderrel.