Vissza a receptekhez

Sous vide csirkemell – az alaprecept

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous vide csirkemell – az alaprecept kép

 

A csirkemell alapvető, gyakran fogyasztott, hétköznapi ételünk. Egy megbízható konyhai napszámos, ami igaz, hogy néha kicsit száraz és néha kicsit uncsi is, de azért ízletes, szeretjük. Sokan gondolnak rá így. És mekkora tévedésben vannak! 

Aki először találkozik szuvidált csirkemellel, az már ránézésre is tudja, hogy itt valami szokatlan, de nagyon jó dolog történt vele. Ugyanis sokkal nagyobb, mint a serpenyőkben kisütött társai. Sokkal nagyobb, hiszen sous vide-ban nem vesztette el a saját nedvességtartalmát, így nem zsugorodott (és száradt) össze.

És akkor még nem beszéltünk sem az omlósságáról, sem az ízéről. Sous vide-ban a csirkemell egy lédús, omlós hússá válik, ami olyan gazdag ízkaraktert villant, amit soha ki nem néztünk volna belőle. Bizony, ez történik a csirkével (is), ha nem füstöljük el az ízanyagait a konyhai páraelszívóba. A sous vide a legjobbat hozza ki a csirkemellből, érdemes ezt az oldalát is felfedezni!

 

Hozzávalók

 

  • 2 egész csirkemellfilé (tetszés szerint a bőrével vagy anélkül)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál (5 ml) Provance-i zöldfűszer-keverék vagy szárított bazsalikom
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma, meghámozva és felszeletelve a befejezéshez (opcionális)

 

Elkészítés

 

  1. Melegítse elő a sous vide-ot 63,5 °C-ra.

  2. Helyezzen 2 csirkemellfilét egy vákuumtasakba.

  3. Adjuk hozzá a sót, a borsot, a fűszereket és 2 evőkanál vajat. Ezután zárjuk le a tasakot a vákuumozó géppel.

  4. Helyezzük a tasakot a vízfürdőbe, hogy teljesen ellepje a víz, és szuvidáljuk minimum 1, maximum 3 óráig. 

  5. Egy serpenyőben olvasszuk fel a maradék vajat közepes lángon és adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket. A melleket mindkét oldalon 45-60 másodpercig pirítsuk a vajban, hogy kívülről aranyszínű, karamellizált színt kapjanak.

  6. Tálaljuk a puha, lédús csirkét tetszés szerinti körettel – zöldségekkel, salátával, rizibizivel, burgonypürével – mindenhogy remek.