Vissza a receptekhez

Sous Vide Jerk csirkecomb

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous Vide Jerk csirkecomb kép

Az lehet, hogy Jamaika a jamaikaiaké (legalább is azok szerint, akik ezt képesek kimondani!), de a jamaikai konyha szerencsére már közkincs. Benne a helyi gasztronómia zászlóshajója, a jerk csirkecomb. A jerk kifejezés eredetileg a lassú grillezési módra utalt, de ma már az egyedülálló karibi pácolást is jelenti, ami egyszerre fűszeres, édes és csípős, semmihez sem hasonlítható. Éppen ezért kihagyhatatlan.

 

 

Hozzávalók

 

  • 1 kg csirkecomb bőrrel és csonttal.

 

A pácléhez

  • 5 zöldhagyma

  • 1 evőkanál kakukkfű

  • 2 teáskanál só

  • 1/2 teáskanál fekete bors

  • 1 evőkanál barna cukor

  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors

  • 1 evőkanál szerecsendió

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 scotch bonnet bors

  • 3 evőkanál könnyű szójaszósz

  • 2 evőkanál növényi olaj

  • 2 evőkanál vörösborecet

  • 4 evőkanál narancslé

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál reszelt gyömbér

  • 1 evőkanál méz

  • 2 szem fűszerpaprika

  • 1 hagyma

  • 1 lime leve

 

A körethez

  • Rizs 4 személyre

  • Vörösbab 4 személyre

 

Elkészítés

 

  1. Pépesítsük össze a pác hozzávalóit. 

  2. Helyezzük a csirkecombokat vákuumzacskóba, öntsük hozzá az elkészült pác egynegyedét és keverjük össze a zacskóban. 

  3. Melegítsük elő a sous vide készüléket 68 °C-ra, és rakjuk bele a csirkecombokat 3 órára.

  4. Amíg a csirke "fürdik", készítsük el a köretet. Egyszerűen főzzük együtt puhára a rizst és a babot, és fűszerezzük sóval és borssal.

  5. Vegyük ki a csirkét a zacskóból, kenjük be a maradék páccal és grillezzük meg, forgatva és kenegetve, hogy a bőr karamellizálódjon.

 

Tippek

 

  1. A csirkét a hűtőben is pácolhatjuk pár órán vagy akár egy egész éjszakán át és utána is szuvidolhatjuk. 

  2. Folyadékot úgy is vákuumozhatunk, hogy két zacskót használunk. Először beletesszük a pácot és a csirkét egy zacskóba, amennyire lehet, kinyomkodjuk belőle a levegőt és lezárjuk. Ezután a lezárt zacskót beletesszük egy másik zacskóba és ezt már vákuumozva zárjuk le.