Sous Vide lazacfilé spenóttal, tejszínes-tormás mártásban
Szerző: sousvidehungary.hu
A kapros és a spenótos lazac külön-külön is kiharcolta már az előkelő helyét a lazacos eledelek toplistáján. A kettő együtt, megbolondítva egy remek, tejszínes-tormás mártással, komoly ízorgiát ígér. Külön érdekes, hogy a lazacot ebben az esetben nem kell kérgezni a szuvidolás után, ahogy van, vajpuhán neki lehet állni. Persze aki rá akar pirítani egyet, az bátran megteheti.
Hozzávalók
4 lazac filé (egyenként kb. 100-120 g)
1-2 evőkanál olívaolaj
2 szál kapor
500 g friss spenót
50 g vaj
só
bors
A mártáshoz:
150 ml tejszín
40 g tormakrém
1-2 evőkanál citromlé
Só, fehér bors
Elkészítés
A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, megkenjük olívaolajjal, és enyhén megsózzuk.
Mossuk meg a kaprot, töröljük szárazra és helyezzük a filékre.
Helyezzük a kapros haldarabokat vákuumzacskóba, ügyelve arra, hogy a filék ne fedjék egymást. Vákuumozzuk le a zacskót.
Melegítsük elő 48 °C-ra a szuvidáló kádat és helyezzük el benne a halat 40 percre.
Közben mossuk meg és daraboljuk fel a spenótot, aztán hagyjuk megszáradni.
Olvasszuk meg a vajat egy lábosban és fűszerezzük kevés sóval és borssal.
Adjuk hozzá a spenótot, és pároljuk fedő alatt pár percig. 1-2 perc után forgassuk át és pároljuk tovább néhány percig.
A mártáshoz forraljuk össze a hozzávalókat egy kis fazékban, pároljuk 1-2 percig, majd sózzuk és borsozzuk.
Óvatosan vegyük ki a filéket a vákuumzacskóból, és tálaljuk a spenóttal és a mártással.