Vissza a receptekhez

Sous Vide malaclapocka, almaborban párolt almával és füstölt szalonnás lekvárral

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous Vide malaclapocka, almaborban párolt almával és füstölt szalonnás lekvárral kép

 

Egy igazi mesterfogás, különleges alapanyokból, különleges elkészítési móddal. Persze a sous-vide-dal minden egyszerűbb, és ami fő, elronthatatlan. A Bramley alma egy brit almafajta, amit savanykás íze miatt elsősorban főzéshez használnak. Megfőzve nagyszerű lesz a malac lapockához, különösen akkor, ha az alábbi ismertetett módon almaborban szuvidáljuk. Mindezt végül a fűszeres baconos lekvárral koronázzuk meg. Fejedelmi.

 

Hozzávalók

  • 2 kg szopósmalac lapocka
  • 500 ml kacsa vagy sertészsír

 

A pác

  • 75 g só
  • 100 g lágy barna cukor
  • 2 csillagánizs
  • 2 evőkanál pirított koriandermag
  • 1/2 csokor kakukkfű
  • 1 fej erjesztett fekete fokhagyma
  • 2 evőkanál  füstölt paprika

 

Almaborban buggyantott alma

  • 3 db alma (savanykás fajta) - meghámozva - kimagozva - nagy kockákra vágva
  • 60 g ricinuscukor
  • 2 evőkanál beáztatott fekete mustármag
  • 2 tk apróra vágott kakukkfű
  • 2 evőkanál fehér borecet
  • 100 ml bio édes almabor

 

Bacon Jam

  • 450 g füstölt baconszalonna apró kockákra vágva
  • 3 gerezd füstölt fokhagyma
  • 2 gerezd erjesztett fekete fokhagyma
  • 1 közepes fehér hagyma
  • 3 evőkanál lágy barna cukor
  • 3 tk tabasco
  • 2 adag eszpresszó kávé
  • 60 ml almaecet
  • 60 g juharszirup
  • 4 zsályalevél
  • 200 ml víz

 

  • 1 narancs héja
  • 200 g érett, fekete szeder

 

Elkészítés

 

  1. Egy turmixgépben keverjük össze finom porrá a pác összetevőit.
     
  2. Dörzsöljük be a lapockát a páccal, zárjuk vákuumzacskóba tegyük a hűtőbe 24 órára.

  3. 24 óra után vegyük ki a lapockát a tasakból, öblítsük le folyó hideg vízzel, és töröljük szárazra.

  4. Melegítsük elő a sous vide vízfürdőt 82 °C-ra.

  5. Helyezzük a lapockát egy új tasakba, tegyünk hozzá a kacsazsírt és ismét vákuumozzuk le.

  6. Mehet az előmelegített sous vide-ba 12 órára.

  7. Vegyük ki a lapockát a tasakból, töröljük szárazra papírtörlővel, majd tegyük egy nagyon forró sütőbe, hogy szépen megpiruljon.

  8. Az alma elkészítéséhez keverjük össze a cukrot, a magokat, a kakukkfüvet, az ecetet és az almabort egy tálban.

  9. Az almakockákat az előkészített folyadékkal levákuumozzuk és 68 °C-ra előmelegített vízfürdőbe helyezzük, amíg meg nem puhul az alma.

  10. A bacon lekvárhoz süssük aranybarnára és ropogósra a baconkockákat egy serpenyőben.

  11. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, a fokhagymát és a zsályát, és pároljuk együtt, amíg a hagyma üvegessé nem válik.

  12. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és sűrítsük be ragacsos lekvárrá.