Sous Vide malaclapocka, almaborban párolt almával és füstölt szalonnás lekvárral
Szerző: sousvidehungary.hu
Egy igazi mesterfogás, különleges alapanyokból, különleges elkészítési móddal. Persze a sous-vide-dal minden egyszerűbb, és ami fő, elronthatatlan. A Bramley alma egy brit almafajta, amit savanykás íze miatt elsősorban főzéshez használnak. Megfőzve nagyszerű lesz a malac lapockához, különösen akkor, ha az alábbi ismertetett módon almaborban szuvidáljuk. Mindezt végül a fűszeres baconos lekvárral koronázzuk meg. Fejedelmi.
Hozzávalók
2 kg szopósmalac lapocka
500 ml kacsa vagy sertészsír
A pác
75 g só
100 g lágy barna cukor
2 csillagánizs
2 evőkanál pirított koriandermag
1/2 csokor kakukkfű
1 fej erjesztett fekete fokhagyma
2 evőkanál füstölt paprika
Almaborban buggyantott alma
3 db alma (savanykás fajta) - meghámozva - kimagozva - nagy kockákra vágva
60 g ricinuscukor
2 evőkanál beáztatott fekete mustármag
2 tk apróra vágott kakukkfű
2 evőkanál fehér borecet
100 ml bio édes almabor
Bacon Jam
450 g füstölt baconszalonna apró kockákra vágva
3 gerezd füstölt fokhagyma
2 gerezd erjesztett fekete fokhagyma
1 közepes fehér hagyma
3 evőkanál lágy barna cukor
3 tk tabasco
2 adag eszpresszó kávé
60 ml almaecet
60 g juharszirup
4 zsályalevél
200 ml víz
1 narancs héja
200 g érett, fekete szeder
Elkészítés
Egy turmixgépben keverjük össze finom porrá a pác összetevőit.
Dörzsöljük be a lapockát a páccal, zárjuk vákuumzacskóba tegyük a hűtőbe 24 órára.
24 óra után vegyük ki a lapockát a tasakból, öblítsük le folyó hideg vízzel, és töröljük szárazra.