A tagine (tazsin) marokkói eredetű étel, amit egyszerre jelenti az edényt, amiben készül és magát a húsos, zöldséges vagy gyümölcsös egytálételt, amit készítenek benne. Ez a recept egy húsos-gyümölcsös tagine, ami ránézésre egy ismerős, jó sűrű marharagut idéz. De az ízei már Észak-Afrikába repítenek. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
1 kg marhacomb, 2-3 cm-es kockákra vágva
2 hagyma, apróra vágva
1 csipet sáfrány, porrá őrölve
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál fokhagymapor
250 g aszalt szilva, kimagozva
1 evőkanál folyékony méz
50 g sótlan vaj, hűtve
5 jégkocka
1 evőkanál olívaolaj
só
bors
300 g kuszkusz
Elkészítés
Melegítsünk elő a sous-vide-ot 75 °C-ra.
Bőségesen fűszerezzük meg a kockára vágott marhahúst. Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk a marhahúst, vagy amíg mindenhol megbarnul. A megsült húst tegyük át egy tálba és tegye félre.
Tegyük a serpenyőbe a hagymát és alacsony-közepes lángon kevergetve pirítsuk kb. 10 percig, amíg megpuhul és aranyszínűvé válik. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olajat. Amikor a hagyma elkészült, vegyük le a tűzről a serpenyőt.
Szárítsuk meg a marhahúst és adjuk hozzá a hagymát, a sáfrányt, a gyömbért, a fahéjat, a fokhagymát, az aszalt szilvát és némi sót és borsot is. Alaposan forgassuk össze.
Tegyük a húst egy vákuumzacskóba, adj hozzá a mézet, a vajat és a jégkockákat.
Vákuumozzuk le a zacskót, és tegyük az előmelegített vízfürdőbe 12-16 órára.
10 perccel a tálalás előtt tegyük a kuszkuszt egy tálba, sózzuk meg és keverjük össze. Adjuk hozzá az extra szűz olívaolajat, és öntsünk hozzá 450 ml forró vizet.
Fedjük le, és hagyjuk állni, amíg a tagine-t befejezzük.
Vágjuk fel a vákuumzacskót, és öntsük a marhahúst egy nagy, felmelegített tálba. Keverjük össze a pirított mandula felével, a maradék mandulát pedig szórjuk a tetejére a szezámmaggal és a korianderrel együtt.
Villával felkeverjük a kuszkuszt, és a tagine mellé tálaljuk.