Sous Vide marhasült rukkola salsával és brocollival
Szerző: sousvidehungary.hu
Lehet egy marhasült „könnyű”? Ez a recept legalább is kísérletet tesz rá. A grillezett brokkolival és a rukkolás salsával, nálunk teljesen szokatlan összeállításban fut ki a pályára jól ismert roast beef. Ízlés szerint lehet rare, medium vagy well-done, mindenhogy különleges lesz ezekkel a friss és pikáns kísérőkkel.
Hozzávalók
Marhahús:
600-700 g marhafartő
1 evőkanál teljes kiőrlésű vagy dijoni mustár
Csipetnyi tengeri só
Rukkola salsa verde:
1 gerezd fokhagyma
1 kis mogyoróhagyma apró kockákra vágva
50 g megmosott rukkola
10 g egyéb fűszernövények, például bazsalikom és petrezselyem.
3 szardellafilé
2 evőkanál vörösborecet
6 evőkanál olívaolaj
Brokkoli:
150 g zsenge szárú brokkoli
Olívaolaj
Egy kis fekete bors
Elkészítés
Állítsuk be a sous vide-ot 54 ⁰C-ra. A marhafartőt helyezzük vákuumtasakba és hagyjuk a vízfürdőben 4,5 órára. Így végül medium marhahúst kapunk. Ha inkább a well-done szeretnénk a marhahúst, növeljük a hőmérsékletet.
4,5 óra után vegyük ki a húst, hűtsük szobahőmérsékletűre. Kenjük meg 1 evőkanál dijoni mustárral és egy kis tengeri sóval. Tegyük egy újabb vákuumzacskóba, helyezzük vissza a vízfürdőbe további 5 órára.
Amikor a marhahús már majdnem kész, készítsük el a salsát.
Pépesítsük össze a mogyoróhagymát, a fokhagymát, majd a hozzáadott szardellát egy konyhai robotgépben.
Ezután adjuk hozzá a rukkolát és a fűszernövényeket, és ezt is pépesítsük össze. Az elkészült keveréket tegyük egy kis tálba, adjuk hozzá az olívaolajat és a vörösborecetet.
Amikor a marhahús elkészült, vegyük ki a zacskóból, és töröljük szárazra.
Melegítsünk elő egy serpenyőt (vagy grillsütőt), és pirítsuk körbe a húst ropogósra. Utána tegyük félre.
A brokkolihoz adjunk egy kis olívaolajat éls törött borsot, aztán grillezzük pár percig.
A húst vékony szeletekre vágjuk, hozzá tesszük a grillezett brokkolit meglocsoljuk a pikáns és és borsos salsa verde-vel.