Vissza a receptekhez

Sous Vide marhasült rukkola salsával és brocollival

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous Vide marhasült rukkola salsával és brocollival kép

Lehet egy marhasült „könnyű”? Ez a recept legalább is kísérletet tesz rá. A grillezett brokkolival és a rukkolás salsával, nálunk teljesen szokatlan összeállításban fut ki a pályára jól ismert roast beef.  Ízlés szerint lehet rare, medium vagy well-done, mindenhogy különleges lesz ezekkel a friss és pikáns kísérőkkel.

 

Hozzávalók

Marhahús:

  • 600-700 g marhafartő
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű vagy dijoni mustár
  • Csipetnyi tengeri só

Rukkola salsa verde:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis mogyoróhagyma apró kockákra vágva
  • 50 g megmosott rukkola
  • 10 g egyéb fűszernövények, például bazsalikom és petrezselyem.
  • 3 szardellafilé
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 6 evőkanál olívaolaj

Brokkoli:

  • 150 g zsenge szárú brokkoli
  • Olívaolaj
  • Egy kis fekete bors

 

Elkészítés

  1. Állítsuk be a sous vide-ot 54 ⁰C-ra. A marhafartőt helyezzük vákuumtasakba és hagyjuk a vízfürdőben 4,5 órára. Így végül medium marhahúst kapunk. Ha inkább a well-done szeretnénk a marhahúst, növeljük a hőmérsékletet.

  2. 4,5 óra után vegyük ki a húst, hűtsük szobahőmérsékletűre. Kenjük meg 1 evőkanál dijoni mustárral és egy kis tengeri sóval. Tegyük egy újabb vákuumzacskóba, helyezzük vissza a vízfürdőbe további 5 órára.

  3. Amikor a marhahús már majdnem kész, készítsük el a salsát.

  4. Pépesítsük össze a mogyoróhagymát, a fokhagymát, majd a hozzáadott szardellát egy konyhai robotgépben.

  5. Ezután adjuk hozzá a rukkolát és a fűszernövényeket, és ezt is pépesítsük össze. Az elkészült keveréket tegyük egy kis tálba, adjuk hozzá az olívaolajat és a vörösborecetet.

  6. Amikor a marhahús elkészült, vegyük ki a zacskóból, és töröljük szárazra.

  7. Melegítsünk elő egy serpenyőt (vagy grillsütőt), és pirítsuk körbe a húst ropogósra. Utána tegyük félre.

  8. A brokkolihoz adjunk egy kis olívaolajat éls törött borsot, aztán grillezzük pár percig.

  9. A húst vékony szeletekre vágjuk, hozzá tesszük a grillezett brokkolit meglocsoljuk a pikáns és és borsos salsa verde-vel.