Vissza a receptekhez

Sous vide marhafartő, madeira mártással és Yorkshire puddinggal

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous vide marhafartő, madeira mártással és Yorkshire puddinggal kép

A brit ünnepi ebédek klasszikus fogása, amit minden valamirevaló háziasszony el tud készíteni a szigetországban. Vannak, akik azt mondják, hogy a britek nem is tudnak főzni. Nem akarunk ebben igazságot tenni, de az tény, hogy a jól elkészített brit marhasült, a híres „roast beef” a világ egyik, legismertebb, legsikeresebb étele. Különösen Yorkshire puddinggal és madeira mártással. Úgyhogy itt az ideje, hogy mi is megismerkedjünk vele, különösen, hogy a sous vide óriási segítséget nyújt a tökéletes végeredmény eléréséhez.

 

Hozzávalók

 

  • 2 kg érlelt marhafartő

  • 2 tk apróra vágott kakukkfű levél

  • 2 tk tengeri só
     
  • ½ evőkanál őrölt feketebors
     
  • 3 evőkanál olivaolaj
     
  • 3 finomra vágott vöröshagyma

  • 50 g szárított vargánya gomba
     
  • 2 gerezd hámozott fokhagyma
     
  • 200 ml Madeira bor
     
  • 400 ml marhahúsleves
     
  • 110 g fehér liszt
     
  • 2 tojás
     
  • 300 ml tej
     
  • 20 g olvasztott vaj

 

 

Elkészítés

 

A MADEIRA MÁRTÁS

 

  1. Egy serpenyőben kevés olajon óvatosan üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma már átlátszó és aranyszínű, hozzáöntjük a madeira bort.

  2. Folytatjuk a párolást a madeirában, majd hozzá adjuk a szárított vargányát és a marhahúslevet. Addig főzzük a mártást, míg szép fényesre besűrűsödik.

  3. Az elkészült mártást végül átszűrjük egy finom szitán.

 

 

A YORKSHIRE PUDDING

 

  1. Szitáljuk át a lisztet, keverjük el egy csipet sóval. Készítsünk mélyedést a liszt közepébe és üssük bele a tojásokat.

  2. Habverővel óvatosan keverjük össze és apránként adjuk hozzá a tejet.

  3. Keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd hagyjuk állni egy kicsit.

  4. Olajjal kenjük ki egy muffintálcát és tegyük forró sütőbe.

  5. Amikor már felforrósodott a sütőtálca, minden muffin formába adjunk egy keveset a tésztából. 20-30 perc alatt megkel és aranybarnára sül.


 

A MARHASÜLT

 

  1. Fűszerezzük be a marhahúst tengeri sóval, fekete borssal és apróra vágott kakukkfűvel, majd kenjük meg egy kevés olívaolajjal. Helyezzük a marhahúst egy vákuumtasakba és zárjuk le.

  2. Helyezzük a tasakot 56 °C-ra előmelegített vízfürdőbe, és szuvidoljuk 4 és fél órán keresztül. Ez „rare”, azaz „angolos” eredményt ad.

  3. Tálalás előtt egy kevés zsiradékon gyorsan körbepirítjuk, hogy kívül ropogós legyen.

  4. Húsvágó deszkán tálaljuk, ahol kényelmesen fel tudjuk szeletelni.