Mézes-szójás csirkecomb rizzsel és japán uborka savanyúsággal
Szerző: sousvidehungary.hu
A szójás mázzal bevont csirkecomb klasszikus távol-keleti fogás. Számtalan formában készítik, közülük talán a teriyaki a legismertebb verzió. Ezúttal azonban egy másik, ritkább változatot ajánlunk, amelyben cukor helyett méz, rizsbor helyett pedig fokhagyma szerepel. A csirkecomb pedig természetesen sous-vide-ban készül, ami garantálja, hogy remek, egzotikus élményben lesz részünk!
Hozzávalók
Csirke:
4 csont nélküli csirkecomb
25 ml sötét szójaszósz
25 ml világos szójaszósz
25ml méz
1 gerezd fokhagyma összezúzva
15ml szezámolaj
Uborka savanyúság:
1/2 uborka, vékony karikákra szeletelve
10 ml szezámolaj
50 ml rizsecet
1 teáskanál só
1/2 teáskanál chilipehely (nem kötelező)
Tálaláshoz:
Rizs
Szezámmag
Elkészítés
A csirkecombokat helyezzük egy vákuumzacskóba, és adjuk hozzá a pác összetevőit. Az optimális ízhatás érdekében pihentethetjük így egy éjszakán át, de akár egy órával a főzés előtt is összeállíthatjuk. Miután lezártuk, merítsük a csirkét 1 órára 74 fokos vízfürdőbe.
Amíg a csirke készül, szeleteljük fel az uborkát, és tegyük egy vákuumzacskóba a többi hozzávalóval együtt. Tálalásig vákuumozzuk le.
A csirke elkészülte előtt 5 perccel készítsük el a rizst a tálaláshoz.
Ha a csirke elkészült, vegyük ki a combokat a zacskóból. A zacskóban lévő folyadékot is tartsuk meg.
Helyezzük a combokat bőrrel lefelé egy felforrósított, tapadásmentes serpenyőbe, hogy ropogósra süljenek. Süssük körbe a combokat minden oldalon szép aranyszínűre, majd öntsük a serpenyőbe a főzőfolyadékot. Erős lángon pár percig forraljuk, amíg ragacsos nem lesz.
A felszeletelt combot a rizsre tálaljuk, ráöntjük a finom ragacsos és édes serpenyőmártást és mellé tesszük a savanyított uborkát szezámmaggal megszórva.