Vissza a receptekhez

Sous vide sertés hasaalja – A nagy visszatérő

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous vide sertés hasaalja – A nagy visszatérő kép

Ritkán kerül az asztalra ez a csemege, és ennek természetesen oka van. Az ok nem az ára, hiszen a hasaalja pont a megfizethető húsok közé tartozik. Inkább azért, mert a hasaalja elkészítése türelmet igényel. Régen mindent ráérősebben csináltak, de ahogy felpörgött a világ, ez a puha, szaftos, lédús finomság, kicsit kiment a divatból. Bizony, a jó hasaalja titka, hogy lassan, alacsony hőfokon kell elkészíteni. Vagyis a Jóisten is szuvidolásra teremtette. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük!

 

 Hozzávalók:

 

  • 1 kg sertéshas vagy császárhús

  • 2 liter víz

  • 100 g só

  • fűszerek

 

Elkészítés:

 

  1. Adjuk hozzá a sót a vízhez, és keverjük el, amíg fel nem oldódik. 

  2. Helyezzük a sertéshúst az oldatba úgy, hogy teljesen elmerüljön. Hagyjuk benne 6 órán át.

  3. Melegítsük elő a sous vide fürdőt 64 °C-ra.

  4. Vegyük ki a sertéshúst a sós léből, helyezzük a vákuumzacskóba.

  5. Helyezzünk a hús mellé a zöldfűszereket is a vákuumzacskóba. Például a zsálya vagy a kakukkfű nagyszerű ízekkel gazdagítja a sertéshúst. A fűszerezés után zárjuk le a zacskót.

  6. Helyezzük a zacskót vízfürdőbe 24 órára.

  7. Vegyük ki a sertéshúst a zacskóból, és szárítsuk le róla a nedvességet papírtörlővel.

  8. Tegyük át a sertéshúst egy tálcára, majd helyezzünk rá egy másik tálcát és egy nehezéket. Hűtőben pihentetjük minimum 6 órát (de akár egész éjszakára is a hűtőben maradhat).

  9. Vegyük ki a sertéshúst a két tálca közül, és szeleteljük fel ízlés szerint kb. kétujjnyi szeletekre.

  10. Egy serpenyőben, kevés olajon, pár perc alatt süssük a hús mindkét oldalát ropogós, aranybarnára.

 

Jó étvágyat kívánunk!