Ritkán kerül az asztalra ez a csemege, és ennek természetesen oka van. Az ok nem az ára, hiszen a hasaalja pont a megfizethető húsok közé tartozik. Inkább azért, mert a hasaalja elkészítése türelmet igényel. Régen mindent ráérősebben csináltak, de ahogy felpörgött a világ, ez a puha, szaftos, lédús finomság, kicsit kiment a divatból. Bizony, a jó hasaalja titka, hogy lassan, alacsony hőfokon kell elkészíteni. Vagyis a Jóisten is szuvidolásra teremtette. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük!
Hozzávalók:
1 kg sertéshas vagy császárhús
2 liter víz
100 g só
fűszerek
Elkészítés:
Adjuk hozzá a sót a vízhez, és keverjük el, amíg fel nem oldódik.
Helyezzük a sertéshúst az oldatba úgy, hogy teljesen elmerüljön. Hagyjuk benne 6 órán át.
Vegyük ki a sertéshúst a sós léből, helyezzük a vákuumzacskóba.
Helyezzünk a hús mellé a zöldfűszereket is a vákuumzacskóba. Például a zsálya vagy a kakukkfű nagyszerű ízekkel gazdagítja a sertéshúst. A fűszerezés után zárjuk le a zacskót.
Helyezzük a zacskót vízfürdőbe 24 órára.
Vegyük ki a sertéshúst a zacskóból, és szárítsuk le róla a nedvességet papírtörlővel.
Tegyük át a sertéshúst egy tálcára, majd helyezzünk rá egy másik tálcát és egy nehezéket. Hűtőben pihentetjük minimum 6 órát (de akár egész éjszakára is a hűtőben maradhat).
Vegyük ki a sertéshúst a két tálca közül, és szeleteljük fel ízlés szerint kb. kétujjnyi szeletekre.
Egy serpenyőben, kevés olajon, pár perc alatt süssük a hús mindkét oldalát ropogós, aranybarnára.