Sous vide sertéskaraj grillezve, babbal és kandírozott paradicsommal
Szerző: sousvidehungary.hu
A sertéskaraj klasszikus problémája, hogy a sütéssel nagyon könnyű kiszárítani. Ezért bármennyire is az egyik legtisztább sertés színhús, inkább csak rántva fogyasztjuk, vagy egybe sütjük, hátha így sikerült megőrizni valamennyit a nedvességtartalmából. A sous vide ennek a problémának is pontot tesz a végére és bemutatja nekünk a szaftos, lédús, gazdag ízű karajszeletet. Ahogy csak kevesen ismerték eddig.
Hozzávalók
Sous Vide sertésszelet
4 sertésszelet
4 szelet citromhéj
4 gerezd fokhagyma
só
olivaolaj
Borlotti bab
1 kg borlotti bab (vagy tarkabab) frissen hüvelyben
100 g pancetta
1 hagyma, negyedelve
2 sárgarépa, meghámozva
2 rúd zeller
1 gerezd fokhagyma, félbevágva
1 babérlevél
1 csokor kakukkfű
3 l víz, vagy csirke alaplé
Kandírozott paradicsom
4 nagy szilvás paradicsom
Mártás a kandírozott paradicsomhoz
500 g méz
100 g sherry ecet
1 csillagánizs
1 vaníliarúd
1 szál rozmaring
1 tk koriandermag
2 gerezd fokhagyma
A bab befejezéséhez
friss petrezselyem, finomra vágva
friss bazsalikom, apróra vágva vagy tépve
citromlé
olivaolaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sous vide fürdőt 64°C-ra, a sütőt pedig 90°C-ra.
Először készítsük el a kandírozott paradicsomot. Blansírozzik a paradicsomot forrásban lévő vízben egy-két percig, majd hűtsük le jeges vízben, aztán pedig húzzuk le a héját.
Helyezzük a meghámozott, de egyben hagyott paradicsomot az előmelegített a sütőbe és szárítsuk 90 percig.
A bab főzéséhez tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és öntsük fel vízzel vagy alaplével. Pároljuk 40 percig (vagy amíg bab megpuhul). Utána hagyjuk kihűlni a serpenyőben.
Helyezzünk a sertésszeleteket külön-külön vákuumzacskókba és adjunk hozzá egy kicsi olajat, egy szelet citromhéjat, egy gerezd fokhagymát és egy csipet sót. Zárjuk le a zacskókat és helyezzük a vízfürdőbe 45 percre.
A paradicsomhoz való mártás elkészítéséhez forraljuk fel az összes hozzávalót, és adjuk hozzá a sütőből kivett paradicsomot. Főzzük össze, amíg sűrű és fényes nem lesz.
Vegyük ki a sertésszeleteket a zacskóból, szárítsuk meg, majd nagy lángon grillezzük aranysárgára.
Melegítsük meg a babot, és adjuk hozzá a friss petrezselymet és bazsalikomot. Végül adjuk hozzá a citromlevet és a 4 darabba vágott paradicsomot. Ízesítsük egy nagy adag olívaolajjal.
A grillezett sertéskarajt a borlotti babbal és kandírozott paradicsommal tálaljuk.