A sertéspofa ritka vendég a magyar konyhákban, pedig ez a különösen ízletes, nagyszerű állagú húsféle igazán több figyelmet érdemelne. A legtöbb hentesnél nem is tartják, ahol pedig mégis elérhető, ott gyorsan lecsapnak rá az ínyencek. Szuvidálva a sertéspofa a legjobb formáját mutatja, puha, omlós, szaftos, igazi csemege.
Hozzávalók
12 sertéspofa
só
1/2 vöröshagyma, apróra vágva
1 sárgarépa, apróra vágva
1 szál kakukkfű
400 ml csirkealaplé
Elkészítés
Melegítsük elő a vízfürdőt 80 ⁰C-ra.
Dörzsöljük be a sertéspofát egy kevés sóval.
Melegítsünk meg nagy serpenyőt magas hőfokra. Amikor már nagyon forró, tegyük bele a sertéspofát, és süssük mindkét oldalát gyorsan aranybarnára, aztán tegyük félre a húst hűlni.
Tegyük a felaprított hagymát és sárgarépát a forró serpenyőbe. Addig pirítsuk, amíg összekaramellizálódnak, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet és a csirkealaplevet.
Forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a folyadék a fele elpárolog. Ezt is hagyjuk kihűlni.
Tegyük a sertéspofát egy vákuumzacskóba a kihűlt hagymás-sárgarépás folyadékkal együtt.
Tegyük a zacskót a vízfürdőbe, és hagyjuk benne 8 órán át.
Az idő leteltével vegyük ki a vákuumzacskót a vízből. A zacskóban lévő folyadékot öntsük egy lábasba, a sertéspofát pedig tegyük félre.
A folyadékot forraljuk fel, és főzzük addig, amíg mártás állagú lesz.
Kanalazzuk a mártást a sertéspofára, és tálaljuk párolt zöldséggel vagy egy kis burgonyapürével.