Vissza a receptekhez

Sous vide szarvascomb mézben sült zöldségekkel és forralt szederszósszal

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous vide szarvascomb mézben sült zöldségekkel és forralt szederszósszal kép

 

A vadhús fogások egyik csúcsa a szarvascomb, amit nálunk is annyi féle módon és formában készítenek el, hogy akár egy önálló szarvascomb szakácskönyvet is könnyen meg lehetne tölteni a receptekkel.  Ez változat, a mézes, zöldséges körettel és a szedres mártással a középkori lakomák hangulatával varázsol el minket, minden ízében  fenséges.

Hozzávalók

  • 1 db 2-3 kg-os szarvascomb 
  • 6 evőkanál sűrített vadhús alaplé
  • 2 tk darált fekete bors
  • 2 evőkanál apróra vágott kakukkfű és petrezselyem
  • 1 egész fej sült fokhagyma (lassan sütve a héjában)
  • 2 tk füstölt tengeri só
  • 400 g paszternák
  • 400 g zeller
  • 400 g fehérrépa
  • 400 g sárgarépa
  • 250 g vöröshagyma
  • Olivaolaj
  • 50 ml kurkumás méz (Golden Honey)
  • Kakukkfű, rozmaring és tárkony
  • 6 gerezd nyers fokhagyma
  • 300 ml sötét vadhús alaplé
  • 100 g finomra vágott mogyoróhagyma
  • 250 ml forralt bor
  • 100 g szeder
  • 1 tk apróra vágott kakukkfű

 

Elkészítés

  1. Egy tálban nyomkodjuk össze az összes pirított fokhagymát, adjuk hozzá a sűrített vadhús alaplevet, egy jó csipet füstölt tengeri sót, a borsot, a kakukkfüvet és az apróra vágott petrezselymet és keverjük össze alaposan ezt a pácot.

  2. Dörzsöljük bele a pácot a húsba. Hagyjuk állni 1 órát, majd helyezzük egy vákuumtasakba és zárjuk le.

  3. Szuvidáljuk a húst 2 óra 30 percig 56 °C-on (így angolos lesz) vagy 59 °C (így közepesen angolos lesz) 62 °C-on (így pedig közepes lesz).

  4. Ha letelt az idő, vegyük ki a vízfürdőből pihentessük a tasakban.

  5. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

  6. Hámozzuk meg az összes zöldséget és vágjuk hasonló méretűre, majd tegyünk egy nagy tálba, és locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, adjuk hozzá a mézet, egy kevés fokhagymát és a fűszernövényeket. Sózzuk, borsozzuk és keverjük össze az egészet.

  7. Egy rétegben terítsük szét egy tepsibe, és 10-15 percig pirítjuk, amíg a zöldségek karamellizálódnak és megpuhulnak.

  8. Egy kis serpenyőben puhára pároljuk az apróra vágott mogyoróhagymát és egy gerezd zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a forralt bort, és főzzük addig, amíg kb. 100 ml marad. Ekkor adjuk hozzá vadhús alaplét forraljuk össze szép, sima állagúra. Adjuk hozzá a szedret és egy jó csipetnyi fekete borsot.
  9. Tálalás előtt vegyük ki a húst a tasakból, töröljük szárazra papírtörlővel és egy forró serpenyőben, egy kevés olajban alaposan körbepirítjuk. Fontos, hogy a zsírosabb részek ropogósra piruljanak! 

  10. Ha kész, a húst felszeleteljük és tálaljuk a sült zöldségekkel és a szederszósszal.

 

Tipp

  • A sous vide szarvascomb úgy is nagyon finom, ha először megfüstöljük, a szuvidálás után pedig lehűtjük és Carpaccio módra, vékonyra szeleteljük és mártással tálaljuk.