Szuvidált káposzta szilvával és fekete fokhagymával
Szerző: sousvidehungary.hu
Egy finom vegán fogás, igazán eredeti ízkompozícióval. A fekete fokhagyma talán kevésbé ismert Magyarországon, de csak egyszer kell kipróbálni ahhoz, hogy tartósan rászokjunk. A fekete fokhagyma fermentálással készül, aminek során mind az állaga, mind az íze lágyabb és kicsit édesebb lesz, valamint a sokak számára túl intenzív illata is sokkal enyhébbé válik. Főzéshez remek, nem véletlenül alapvető, a távol-keleti konyhaművészetben.
Hozzávalók
Szilvás és fekete fokhagymás máz
200 g durvára vágott szilva
40 g folyós méz
20 g almaecet
50 g fekete fokhagyma
Zöldfűszeres, sós pác
500 g víz
7 g só
20 g válogatott friss, aromás fűszernövény (pl. bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, koriander stb. tetszés szerinti összeállításban)
Kezdjük a szilvás mázzal! Keverjük össze a szilvát, a mézet és az ecetet egy serpenyőben és lassú tűzön pároljuk 20 percig, amíg a szilva héja le nem válik.
Szűrjük át egy finom lyukú szitán ezt a mártást és tegyük félre.
Keverjük össze az alaplevet és a fekete fokhagymát egy turmixgépben sima, fényes mázzá.
Jöhet a zöldfűszeres pác: keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk összeérni szobahőmérsékleten 3 órán át.
Melegítsük elő a sous vide-ot 90°C-ra.
Helyezzük vákuumtasakba az feldarabolt csúcsos káposztát és a sós fűszernövény pácot, majd zárjuk le.