Vissza a receptekhez

Szuvidált káposzta szilvával és fekete fokhagymával

Szerző: sousvidehungary.hu

Szuvidált káposzta szilvával és fekete fokhagymával kép


Egy finom vegán fogás, igazán eredeti ízkompozícióval. A fekete fokhagyma talán kevésbé ismert Magyarországon, de csak egyszer kell kipróbálni ahhoz, hogy tartósan rászokjunk. A fekete fokhagyma fermentálással készül, aminek során mind az állaga, mind az íze lágyabb és kicsit édesebb lesz, valamint a sokak számára túl intenzív illata is sokkal enyhébbé válik. Főzéshez remek, nem véletlenül alapvető, a távol-keleti konyhaművészetben.

 

Hozzávalók

 

Szilvás és fekete fokhagymás máz

  • 200 g durvára vágott szilva
  • 40 g folyós méz
  • 20 g almaecet
  • 50 g fekete fokhagyma

 

Zöldfűszeres, sós pác

  • 500 g víz
  • 7 g só
  • 20 g válogatott friss, aromás fűszernövény (pl. bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, koriander stb. tetszés szerinti összeállításban)

 

Sous-Vide csúcsos (hispi) káposzta

  • 1 csúcsos káposzta, negyedekre vágva (helyettesíthető zsenge fejeskáposztával)
  • zöldfűszer pác 

 

Elkészítés

 

  1. Kezdjük a szilvás mázzal! Keverjük össze a szilvát, a mézet és az ecetet egy serpenyőben és lassú tűzön pároljuk 20 percig, amíg a szilva héja le nem válik.

  2. Szűrjük át egy finom lyukú szitán ezt a mártást és tegyük félre.

  3. Keverjük össze az alaplevet és a fekete fokhagymát egy turmixgépben sima, fényes mázzá.

  4. Jöhet a zöldfűszeres pác: keverjük össze az összes hozzávalót, és hagyjuk összeérni szobahőmérsékleten 3 órán át.

  5. Melegítsük elő a sous vide-ot 90°C-ra.

  6. Helyezzük vákuumtasakba az feldarabolt csúcsos káposztát és a sós fűszernövény pácot, majd zárjuk le.

  7. Szuvidáljuk 20 percig.

  8. Vegyük ki a káposztát a tasakból és csepegtessük le a páclét róla.

  9. Kenjük meg a szilvás-fokhagymás mázzal a hispi káposztát, és grillezzük meg minden oldalát.

  10. Addig folytassuk a grillezést, amíg át nem forrósodik a káposzta.

  11. Utána pihentessük pár percig és tálaljuk a megmaradt mázzal.