Vissza a receptekhez

Szuvidált őzgerinc fenyővel, kakaós sóval és Amarettoban pácolt szilvával

Szerző: sousvidehungary.hu

Szuvidált őzgerinc fenyővel, kakaós sóval és Amarettoban pácolt szilvával kép

 

A vadhúsokat Magyarországon is gyakran fogyasztjuk gyümölcsökkel, gyümölcsös dzsemekkel, mártásokkal, mivel a kétféle, látszólag távoli íz kiválóan egészíti ki egymást. Nálunk azonban kevésbé ismert, hogy a gyümölcsöket nem csupán összepároljuk a hússal, hanem valamilyen izgalmas pácban indítjuk. Itt például a híres olasz mandulalikőrben, az Amarettoban. Az eredmény garantáltan lenyűgöző.

Hozzávalók

  • 4 x 175 g őzgerinc
  • 4 fenyőrügy vagy zsenge fenyőgally
  • 20 g szemes kakaó
  • 15 g Maldon tengeri só
  • 100 ml Amaretto
  • 2 szegfűszeg
  • 4 szilva
  • 150 ml sűrített vad alaplé
  • Könnyű olívaolaj
  • fehér bors
  • 75 g vaj

Elkészítés

  1. sous vide-ot előmelegítjük 70 °C -ra.

  2. Vágjuk félbe a szilvákat, magozzuk ki, és tegyük egy vákuumtasakba az amarettoval, a szegfűszeggel és a fenyővel, majd zárjuk le ezt a tasakot. 

  3. Helyezzük a szilvát az előmelegített fürdőbe körülbelül 40 percre (vagy amíg megpuhul).

  4. Állítsuk át a vízfürdő hőmérsékletét 54 °C-ra.

  5. Mozsárban vagy fűszerdarálóban őröljük össze a kakaószemeket és a tengeri sót.

  6. Vágjuk le az inas részeket az őzhúsról, kenjük be a kakaós sóval és tegyük egy másik vákuumtasakba a fenyővel, 25 g vajjal és egy evőkanál olívaolajjal. 

  7. Zárjuk le a tasakot és helyezzük a vízfürdőbe 20 percre.

  8. Vegyük ki a vadhúst a tasakból és szárítsuk meg papírtörlővel. 

  9. Forrósítsunk fel egy öntöttvas serpenyőt a tűzhelyen, öntsünk egy kevés olajat a serpenyőbe, és gyorsan pirítsuk meg a húst minden oldalán, majd vegyük ki a serpenyőből és pihentessük.

  10. Öntsük a serpenyőbe szilva főzőlevét, majd adjuk hozzá a sűrített vad alaplevet. Forraljuk össze, keverjünk hozzá 25 g habosra kevert vajat, hogy gazdag, sima mártást kapjunk.

  11. A vadhúst felszeleteljük, a szilvával és a szósszal tálaljuk, a szuvidált fenyőrügyekkel díszítjük.