A laska az egyik legsokoldalúbban felhasználható gombánk: főzve, párolva, pirítva, sütve, grillezve vagy salátában, egyaránt nagyszerű. És még egészséges is, egy igazi kis vitaminbomba. Gyógyhatásai napestig sorolhatók: a koleszterinszint csökkentésétől, a magas antioxidáns-tartalmán és a gyulladáscsökkentő hatásán át, az immunműködés javításáig. Ráadásul finom is. Ha valami ennyire hasznos és még jó is, az mindenképpen megérdemli, hogy az asztalon üdvözöljük.
Hozzávalók
A laskagombához:
5 laskagomba
1 teáskanál sárga mustármag
1/2 teáskanál fekete bors
1/2 teáskanál édesköménymag
1 teáskanál fokhagymapor
100 ml víz
5 g só
A gomba körüli töltelékhez:
75 g csicseriborsó – konzerv
75 g fava bab – konzerv
20 ml lé a csicseriborsó dobozból
20 ml gyümölcslé a fava bab konzervből
1/2 teáskanál apróra vágott rozmaring
1/2 teáskanál apróra vágott zsálya.
1/2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál a laskához összeállított száraz fűszerkeverékből (ld. feljebb)
Keverjük össze a gombához való fűszereket: a mustármagot, a fekete borsot, az édesköménymagot, a fokhagymaport és a sót. Egy teáskanálnyit tegyünk külön a keverékből.
Helyezzük a laskagombát a vákuumtasakba, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és zárjuk le.
Körülbelül 15 percig szuvidáljuk a gombát, utána vegyük ki a fürdőből, és tegyük félre hűlni zacskóstól.
A csicseriborsót, fava babot, csicseriborsó levét, fava bab levét, rozmaringot és zsályát simára turmixoljuk, ízlés szerint fűszerezzük. Ez lesz a töltelék a gombához.
A töltelékkel megkenjük a gombákat, majd vegán leveles tésztába tekerjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben süssük pár perc alatt aranybarnára és ropogósra.