Vissza a receptekhez
Vegán Sous Vide töltött karfiol
Szerző: sousvidehungary.hu
A Sous Vide természetesen nem csak a húsevőket kényezteti, a zöldségfélék világában is teljesen otthonosan mozog és hozza azt, amiért szeretjük: a megszokottnál teltebb, gazdagabb ízeket és textúrákat. Az alábbi töltött karfiol recept például annyira izgalmas és eredeti vegán fogás, hogy az ember alig várja, hogy megkóstolhassa. Akkor is, ha egyébként nem vegán módon étkezik.
Hozzávalók
A karfiolhoz:
1 karfiol - szár nélkül és mag nélkül
100 ml víz
5 g só
1 g sárga mustármag
2 g édesköménymag
2 g koriandermag
A töltelékhez:
100 g konzerv csicseriborsó főzve
80 g lávababkonzerv főzve
20 g lávababkonzerv leve
20 g csicseriborsó főzővíz
1/4 citromhéj
10g apróra vágott áfonya
20 g apróra vágott kesudió
20 g apróra vágott csicseriborsó és lóbab.
10ml vörösborecet
1/4 citromlé
Elkészítés
Állítsuk a sous vide -ot 82 °C-ra
Tegyük a karfiolt, a vizet, a sót, a mustármagot, az édesköménymagot és a koriandermagot egy tasakba, és zárjuk le.
Szuvidoljuk a karfiolt kb. 20-30 percig, amíg a karfiol megpuhul (túl puha ne legyen).
Vegyük ki a vízfürdőből és hűtsük le.
Turmixoljuk össze a csicseriborsót, a lóbabot, a gyümölcslevet, a csicseriborsó főzővizét és a citromhéjat, amíg félig sima nem lesz.
Ezután adjuk a turmixhoz az áfonyát, a kesudiót, az apróra vágott csicseriborsót és lóbabot, a vörösborecetet és a citromlevet.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Vegyük ki a karfiolt a tasakból.
Egy kanál vagy töltőzacskó segítségével nyomjuk a keveréket a karfiolvirágok közé, majd süssük aranyszínűre kb. 30-45 perc alatt.
Tipp
Ha nincs töltőzacskónk, használhatjuk az egyik vákuumzacskót, csak vágjuk le az egyik sarkát és csavarjuk meg a tetejét.