Vissza a leckékhez

Meddig állnak el az élelmiszerek és hogyan többszörözhetjük meg az ételeink eltarthatóságát?

Élelmiszerek eltarthatósága

 

Vajon meddig jó a fagyasztott hús? Meddig tartható el a mélyhűtött hal vagy zöldség? Meddig áll el egy felvágott? Manapság, az emelkedő élelmiszerárak korában egyre fontosabbak ezek a kérdések. Ahogy az is egyre fontosabb, hogy biztonságosan tudjuk eltartani a drága pénzen megvásárolt élelmiszert, a lehető leghosszabb távon.

 

Számos otthoni tartósítómódszert ismerünk és használunk, de ami leginkább bevált az a fagyasztás. Egyszerű is, megbízható is, nem kell hozzá semmiféle szaktudás. Igaz gyakori, hogy nem tudjuk, mit, mennyi ideig lehet/szabad fagyasztva tárolni. Ezt a hiányosságot szeretnénk most pótolni az alábbi összeállítással.

 

Egyben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy van egy tartósítási módszer, amivel akár megtöbbszörözhetjük a hűtött és mélyhűtött élelmiszereink eltartási idejét.

Ez a vákuumozás.

 


A vákuumozásról

A levákuumozott élelmiszerek megtöbbszörözik a megszokott eltarthatósági idejüket.

Például egy csirkemell lefagyasztva kb. fél évig használható fel minőségromlás nélkül.
Ugyanez vákuumfóliában lefagyasztva 2-3 évig is felhasználható!

De nem csak a fagyasztott élelmiszerekre igaz ez. A kamrában tartott dió 5-6 hónapig őrzi a minőségét. Vákuumozva viszont 2 évig is eláll ugyanott!

 

Hogy miért?

Egyszerű. Az élelmiszerek romlását jelentős részben olyan baktériumok okozzák, amelyek elszaporodásához oxigénre van szükség. Ha az élelmiszer nem érintkezik a levegővel, a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így az élelmiszer sokkal tovább tudja megőrizni a minőségét.
És ez egyaránt igaz a fagyasztóban, a hűtőben és kamra hűvösében tárolt élelmiszerekre is.

 

A vákuumozott élelmiszertárolás fő előnyei:

  • Az eltett élelmiszert sokkal tovább tudja felhasználni.

  • Nincs több fagyasztóban „megégett” hús.

  • A vákuumozott élelmiszerekben nem keletkeznek jégkristályok a fagyasztás során.

  • A szezonális élelmiszereket is tovább tudja tárolni.

  • A készételeket is el tudja tenni későbbre.

  • Csökken az élelmiszer pazarlás.

  • Pénzt takarít meg.

  • Időt takarít meg.

 

És akkor most nézzük élelmiszer-típusonként, hogy mit mennyi ideig lehet eltartani hagyományos módon és vákuumozva!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Húsok eltarthatósága

Húsok

 

A húsféléket általában a vásárlástól számított néhány napon belül el kell fogyasztani. A vákuumozás azonban akár megnégyszerezni a felhasználhatóság idejét

 

       

Húsfélék

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Marha-, sertés-, baromfi- és bárányhús

Fagyasztó

6 hónap

2-3 év

Darált húsok

Fagyasztó

4 hónap

1 év

Kacsa és liba

Fagyasztó

6 hónap

2-3 év

Vadhús

Fagyasztó

4-6 hónap

2 év

Feldogozott húsfélék (pl. felvágottak)

Fagyasztó

1-2 hónap

6-8 hónap

Füstölt kolbász

Fagyasztó

1 év

2-3 év

Szalonna

Fagyasztó

3 hónap

1 év

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Halak eltarthatósága


Halak

 

A halak még a húsféléknél is érzékenyebbek a tárolásra éppen ezért a seafood esetében, ha lehet, még inkább ajánlott a vákuumozással javítani a tartósítás minőségét.

 

Halfélék

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Halak

Fagyasztó

3-12 hónap

2 év

Homár és garnélarák

Fagyasztó

6-12 hónap

1-2 év

Rák

Fagyasztó

2 hónap

8-10 hónap

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Zöldségfélék eltarthatósága

 

Zöldségek

 

A vákuumzárral hosszabb ideig tudjuk megőrizni a zöldségek frissességét, tápértékét. Akár tél végén is élvezhetjük a nyáron eltárolt zöldségeink zamatát. Azonban fontos, hogy a legtöbb zöldségfélét a fagyasztás előtt blansírozni kell.

 

Zöldségek

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Káposzta, karfiol

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Zöldborsó

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Zöldbab

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Karalábé

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Brokkoli, kelbimbó

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Sárgarépa

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Fehérrépa

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Zeller

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Spárga

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Spenót

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Kukorica

Fagyasztó

8 hónap

2-3 év

Petrezselyem, zellerzöld

Fagyasztó

6 hónap

1-2 év

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 

Gyümölcsök eltarthatósága

 

Gyümölcsök

 

A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is le tudjuk fagyasztani vákuum alatt. Az szamóca télen immár nemcsak lekvár formájában értelmezhető.

 

Gyümölcsök

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Szilva, őszibarack

Fagyasztó

6-12 hónap

1-3 év

Sárgabarack

Fagyasztó

6-12 hónap

1-3 év

Alma, körte

Hűtő

2-4 hét

2 hónap

Citrom, narancs, grapefruit, lime

Hűtő

1-2 hét

4 hét

Ananász

Hűtő

1-2 hét

4 hét

Paradicsom

Fagyasztó

1-2 hét

6-12 hónap

Eper, szamóca

Hűtő / Fagyasztó

1-3 nap / 3 hónap

1 hét / 6 hónap

Szőlő

Hűtő / Fagyasztó

4-6 nap / 4 hónap

2 hét / 8 hónap

Szeder és málna

Hűtő / Fagyasztó

1-3 nap / 3 hónap

1 hét / 6 hónap

Áfonya

Hűtő / Fagyasztó

3-6 nap / 4 hónap

2 hét / 8 hónap


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Pékáruk eltarthatósága

 

Pékáruk

 

A pékáruk is fagyaszthatók vákuum alatt, így megóvhatók mind a kiszáradástól, mind a megromlástól, megsavanyodástól vagy akár a megpenészedéstől. Végre nem kell kidobni a megmaradt szeleteket.

 

Pékáruk

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Kenyér, bagel, péksütemény

Fagyasztó

2-3 hónap

1-3 év

Sütemények (bolti)

Hűtő / Fagyasztó

1 hónap / 12-18 hónap

3 hónap / 2 év

Sütemények (házi)

Kamra/Fagyasztó

3-5 nap / 6-12 hónap

2 hét / 2 év

Süteménytészta

Fagyasztó

1-2 nap / 3 hónap

1 év

Muffinok

Fagyasztó

6-12 hónap

2 év

Gofri

Fagyasztó

1 hónap

1 év

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


 

Sajtok eltarthatósága

 

Sajtok

 

A tejtermékek otthoni tartósítása érzékeny terület, amit csak a leggyakorlottabbaknak ajánlunk. Azonban a sajtok ebből a termékkörből  sem okoznak problémát.

 

Sajtok

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Svájci kemény és félkemény sajtfélék

Fagyasztó

1-2 hét

4-8 hónap

Cheddar

Fagyasztó

1-2 hét

4-8 hónap

Parmezán

Fagyasztó

1 hónap

4-8 hónap

 

Megjegyzés: a brie és camembert sajtokat, a ricotta és túróféléket ne fagyasszuk.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Csonthéjasok eltarthatósága

 

Csonthéjasok és olajos magvak

 

A csonthéjasokat és a magvakat nem szoktuk fagyasztani, de a vákuumozás a kamra hűvösében is működik és jelentősen megnöveli az eltartási időt. A vákuumzár távol tartja a nedvességet és lelassítja az avasodást eredményező oxidációt.

 

Csonthéjasok, olajos magvak

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Díó, földimogyoró

Kamra

6 hónap

2 év

Mandula

Kamra

6 hónap

2 év

Pisztácia

Kamra

6 hónap

2 év

Napraforgómag

Kamra

6 hónap

2 év


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Száraztészta eltarthatósága

 

Száraz és por alakú élelmiszerek

 

A tészta, a rizs sőt a liszt is lezárható vákuummal, hogy megőrizzék minőségüket. A vákuumzár távol tartja a kártevőket és a rovarokat, de még a levegő nedvességét is. Így megelőzhető a porszerű élelmiszerek megkeményedése is.


Száraz és por formájú élelmiszerek

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Száraztészta

Kamra

1-2 év

2-3 év

Rizs (fehér)

Kamra

1-2 év

2-3 év

Rizs (barna)

Kamra

6 hónap

1 év

Liszt

Kamra

5-6 hónap

1-2 év

Liszt (teljes kiőrlésű)

Kamra

5-6 hónap

1-2 év

Cukor és barna cukor

Kamra

5-6 hónap

1-2 év

Hüvelyesek és gabonafélék

Kamra

6 hónap

1-2 év

Főzés nélküli gabonafélék

Kamra

1 év

1-2 év

Fogyasztható gabonafélék

Kamra

1 év

1-2 év

Kekszek

Kamra

1-2 hét

4-8 hét

Chipsek

Kamra

1-2 hét

4-8 hét

Tejpor

Kamra

5-6 hónap

1-2 év

Sütőpor

Kamra

18 hónap

2 év

Szódabikarbóna

Kamra

2 év

2-3 év

Kókuszreszelék

Kamra

5-6 hónap

1-2 év

Zselatin

Kamra

18 hónap

2 év

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Levesek eltarthatósága

 

Folyékony készételek és ételösszetevők

 

A levesek, alapjék, szószok, pácok, szaftok is lezárhatók vákuummal, hogy később bármikor elő lehessen kapni őket, ha szükség van rájuk főzés közben. A folyékony élelmiszerek vákuumozásához ugyan a kamrás vákuumozó gépek a legjobbak, de akinek nincs kamrás vákuumozója, az is meg tudja oldani egy kis ügyességgel. Kevésbé folyós anyagok, például sűrű szószok esetében segítségül tudjuk hívni a gravitációt: ha a vákuumozó gép magasabban van, mint a vákuumzacskó, akkor ki tudja szívni a levegőt a zacskóból anélkül, hogy a szószt is magával vinné. Nagyon folyós dolgok, például egy hígabb leves, vagy alaplé esetében pedig egyszerűen le kell fagyasztani a folyadékot és úgy kell vákuumtasakba helyezni. Bővebben a folyadékok vákuumozásáról >>

 

Folyékony ételek

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Levesek

Fagyasztó

3-6 hónap

1-2 év

Szószok

Fagyasztó

3-6 hónap

1-2 év

Pácok

Fagyasztó

3-6 hónap

1-2 év

Olajok, fűszerolajok (tartósítószer nélkül)

Fagyasztó

3-6 hónap

1-2 év

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Káve és tea eltarthatósága

 

Kávé, tea

 

A vákuumzár a kávé és a tea esetében is jelentősen megnöveli eltarthatósági idejét. Emellett hatékonyan előzi meg a rovarfertőzést és a penészesedést is.

 

Kávé, tea

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Babkávé

Kamra / Fagyasztó

1-3 hónap / 6-8 hónap

1 év / 2-3 év

Őrölt kávé

Kamra / Fagyasztó

1-2 hónap / 4-6 hónap

5-6 hónap / 2 év

Tea (szálas vagy filteres)

Kamra / Fagyasztó

8-12 hónap

1-2 év

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fűszerek eltarthatósága

 

Fűszerek

 

Vákuumcsomagolva a féltve őrzött fűszereink, fűszerkeverékeink is biztonságban vannak. Se penész, se gomba, se baktériumok nem férhetnek hozzájuk.

 

Fűszerek

Tárolás

Normál

Vákuumozva

Szárított zöldfűszerek / fűszerkeverékek

Kamra

1 év

1-3 év

Fűszerek (őrölt)

Kamra

6 hónap

1 év

Fűszerek (egészben)

Kamra

1-2 év

2-3 év

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


 

Vákuumozó gép és vákuumfólia

Fontos

 

  1. Mindig használjunk jó minőségű vákuumfóliát vagy vákuumtasakot, illetve a lehető legjobb minőségű vákuum elállítására képes vákuumozó gépet.

  2. A vákuumozáskor fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat. Különösen fontos, hogy tiszta kézzel dolgozzunk és az eszközeink is tiszták legyenek.
     
  3. A vákuumozással érdemes olyan egységcsomagokat (adagokat) kialakítani, amiről tudjuk, hogy egy-egy alkalommal mennyit használunk fel az adott élelmiszerből. Így mindig csak annyit nyitunk fel, amennyire szükségünk van.
     
  4. A vákuumozáskor mindig tüntessük fel a tasakon (pl. egy címkén) a vákuumozás idejét, a tasak pontos tartalmát és javasolt jelezni a tasakban tárolt élelmiszer súlyát is.
     
  5. Minden élelmiszer eltartási idejét befolyásolja, hogy mennyire friss állapotban tesszük el. Minél frissebben tudjuk levákumozni élelmiszereinket, annál tovább maradnak fogyaszthatók.
     
  6. A cikkben az alábbi hőmérsékletekkel, hőmérsékleti tartományokkal számoltunk:
    • Fagyasztó: -18 ⁰C
    • Hűtő: 0-4 ⁰C között
    • Kamra: nyáron 12-16 ⁰C között, télen 5 ⁰C körül