Blog Vákuumcsomagolás

Gyümölcsök vákuumcsomagolása és frissentartása

Szerző: sousvidehungary.hu

 Gyümölcsök vákuumcsomagolása és frissentartása

 

Ahogy a zöldségeket, a gyümölcsöket is el tudjuk tenni vákuumcsomagolásban télire vagy akár még hosszabb időre. Akinek vannak gyümölcsfái vagy egyszerűen csak meg szeretné spórolni a téli gyümölcsárakat, egy jó vákuumozógép segítségével könnyen meg tudja oldani, hogy akár a legzordabb tél közepén is a kedvenc primőr gyümölcseit majszolhassa.

A vákuumcsomagolás a gyümölcsök esetében is jócskán megnöveli a frissentartás idejét és ha gondosan elvégezzük a szükséges lépéseket, akkor valóban minőségromlás nélkül tudjuk eltenni őket akár több évre is.

A zöldségek esetében a blansírozás az a fontos művelet, amit a vákuumozás előtt el kell végezni. A gyümölcsöknél nincs blansírozás, viszont van más: az elő- vagy gyorsfagyasztás. A gyümölcsök, különösen a bogyós fajták vagy akár a barack, gyakran lágyak, puhák, ezért a vákuumozó gép ereje szétlapítaná őket a tasakban. Ezért a legtöbb gyümölcsöt érdemes a vákuumcsomagolás előtt lefagyasztani. Különösen, hogy a gyorsfagyasztás a vitamin- és tápanyagtartalmuk megőrzésében is segít.

De nézzük sorban a szükséges műveleteket!

  1. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, ha kell meghámozzuk őket (pl. a banánt) és eltávolítjuk az esetleg sérült vagy rossz állapotú részeket. A nagyobb gyümölcsöket érdemes falatnyi darabokra vágni. Így egyszerűbb lesz őket elhelyezni a tasakban és felolvadni is gyorsabban fognak.

  2. A felszeletelt gyümölcsöt leszárítjuk papírtörlővel, egy sütőpapírral borított tálcára fektetjük egy rétegben úgy, hogy a darabok ne fagyjanak majd össze és így betesszük a fagyasztóba max. 5-6 órára, amíg apróbb jégkristályok nem jelennek meg a gyümölcs felületén.
     
  3. A keményebb gyümölcsöket persze nem kell előfagyasztani, de a vákuumzacskóba ezeket is úgy érdemes elrendezni, hogy aztán kényelmesen lehessen elhelyezni a mélyhűtőben.

  4. A fagyasztott gyümölcs felengedésére több módszer is van. A legjobb eredményre az vezet, ha kivesszük a vákuumtasakból és egy tálban, lefedve visszatesszük a hűtőbe. Így 6-8 óra alatt kiolvas és ennél a módszernél őrzi meg a legjobban az ízét és az állagát.
     
  5. Ha sietnünk kell, gyorsabb módszer, ha a zacskóban hagyjuk és hideg víz alatt olvasztjuk ki. A hideg pár percenként vizet cserélgetni kell.
     
  6. Kevesen tudnak róla, de a fagyasztott gyümölcsöt gőz felett is ki lehet olvasztani, méghozzá elég gyorsan és az állaga is jó marad. Ekkor szűrőkosárba kell tenni a gyümölcsöt és gőzölgő víz fölé kell helyezni 5-10 percre.

  7. Végül a leggyorsabb megoldás a mikrohullámű sütő „Defrost” programja. Itt azért jobban oda kell figyelnünk, és gyakran kell ellenőriznünk, nehogy megfőjön vagy kiszáradjon vagy pépessé váljon, különösen a puhább gyümölcs.

 

 

TIPPEK

  • A gyümölcsöket is érdemes adagokra bontva vákuumfóliázni és úgy lefagyasztani. Így később takarékosabban lehet majd felhasználni őket.

  • Ne olvasszuk ki meleg vízben a gyümölcsöket, mert pépes lesz tőle állaguk és az ízüket is elvesztik.

 

 

Ha Ön a kertjében termel gyümölcsöt vagy a családját akarja egész évben olcsó, friss gyümölccsel ellátni, nagyon megéri beruháznia egy jó minőségű vákuumozó gépbe. Gondosan kimért adagokban vákuumcsomagolva és lefagyasztva mindig lesz frissen gyümölcs a hűtőjében.

Otthoni vákuumozó gépeinket és a hozzájuk való élelmiszerbiztos vákuumfóliákat és tasakokat itt tekintheti meg!