Blog Vákuumcsomagolás

Halak fagyasztása és kiolvasztása vákuumcsomagolásban

Szerző: sousvidehungary.hu

 

Halak fagyasztása és kiolvasztása

 

A hal vitathatatlanul az egyik legegészségesebb húsféle. Könnyen emészthető és tele olyan vitaminokkal, tápanyagokkal, amelyek bizonyítottan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, betegségeket előznek meg, de a még meglévő bajok tüneteit is csökkentik.

Emellett még finom is! Tökéletes élelmiszer. Egy probléma azért van vele, a halhús rövid ideig tárolható, mert sajnos nagyon gyorsan megromlik. A hűtőben is csak 1-2 napig áll el, úgyhogy azonnal el kell fogyasztani.

De mi van akkor, ha egy horgász barátunkra rámosolyog a szerencse és kapást kapás után emel a partra? Nem mindegy, hogy meddig tudja minőségromlás nélkül eltartani az értékes zsákmányt. 

A halhús a fagyasztóban átlagosan úgy 3-6 hónapig áll el. Egy egyszerű megoldással, a vákuumfóliába csomagolva azonban akár 2 évre is ki tudjuk terjeszteni ezt az időt minőségromlás nélkül! 

Ugye, hogy nem mindegy?

A halak, halfilék tökéletes vákuumcsomagolásának azonban van néhány trükkje, amit be kell tartani:

  1. A friss halat a kifogástól számított kb. két órán belül meg kell tisztítani és elő kell készíteni a konyhai felhasználásra vagy a vákuumcsomagolásra. 

  2. A vákuumfóliázás előtt a halat érdemes 15-20%-os sóoldatba áztatni minimum 5 percre. A sóoldat csökkenti a folyadékveszteséget, szilárdabb állagot ad a halhúsnak és segít megőrizni a hal eredeti friss ízét a fagyasztás során. (15%-os sóoldatot úgy készítünk, hogy 1 liter hideg vízben elkeverünk és feloldunk 15 dkg sót.)

  3. A sóoldatból kivéve a hal felületét le kell szárítani papírtörlővel, és ellenőrizni kell, hogy nincs-e olyan csont vagy szálka benne, ami kiszakíthatja a vákuumzacskót.

  4. A vákuumozás előtt érdemes előfagyasztani a halat. Az előfagyasztással meg lehet előzni, hogy nedvességet veszítsen a halhús a vákuumozás során. Az előfagyasztáshoz rakjuk a letörölgetett halat a vákuumtasakba, de még ne zárjuk le, hanem csak tegyük a fagyasztóba, mérettől függően 1-2-3 órára. 

  5. Amikor a hal megkeményedett, jöhet a vákuumozó gép és le lehet zárni a tasakot. A vákuumcsomagolt halat -18 ⁰C-on akár 2 évig is el lehet tartani a mélyhűtőben.

  6. Végül jöhet az vákuumtasak elmaradhatatlan felcímkézése: a halfajta neve, a lefagyasztás ideje, precízrebbeknél a hal fogási ideje is.

 

A hal esetében különösen fontos, hogy hogyan olvasztjuk ki. Két megoldás van erre:

 

  • A LEGJOBB MÓDSZER: LASSAN A HŰTŐBEN
    Vegyük ki a fagyott halat a vákuumzacskóból és tegyük egy a tálba néhány nedvszívó konyharuhára. Ezután tegyük be az egészet a hűtőgép alsó polcára egy éjszakára. Reggelre szépen, lassan ki fog olvadni.

    FONTOS! Ha ezt a megoldást választjuk mindenképpen vegyük ki a halat a vákuumcsomagolásból, mert a csomagolásban lassan felengedve botulotoxint termelő baktériumok szaporodhatnak el a halhúsban, ami ételmérgezést okozhat. 

  • A GYORS MÓDSZER: HIDEG VÍZ ALATT
    Helyezzük a halat hideg vízbe vákuumzacskóstól és így kb. 20-30 perc alatt kiolvad. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a víz végig hideg maradjon, ezért 5-6 percenként cserélni kell. 

    FONTOS! A gyors módszernél a hal mindenképpen maradjon a vákuumcsomagolásban, mert ha a halhúst közvetlenül éri a víz, elveszti az ízét,  tönkremegy az állaga is és a sütéskor szét fog esni.

  • VÉGSZÜKSÉG ESETÉN: MIKROHULLÁM 
    A legvégső esetben, ha tényleg nincs időnk, kiolvaszthatjuk a halat a mikrohullámú sütőben is, de nagyon oda kell figyelni rá, mert a mikró nem csak kiolvasztja, de meg is főzi az érzékeny halhúst. Éppen ezért ennél a módszernél javasolt 60 másodpercenként ellenőrizni, hogy hol tart a folyamat.

  • AMIT SEMMIKÉPP NE TEGYÜNK!
    Meleg vízben vagy szobahőmérsékleten semmiképpen ne olvasszuk fel a halat mert ez szintén botulizmushoz, azaz ételmérgezéshez vezethet. 

 

 

Ha Ön horgászik, vagy rendszeresen fogyaszt halat, nagyon megéri beruháznia egy jó minőségű vákuumozó gépbe. Megfelelő adagokban levákuumozva és lefagyasztva mindig lesz frissen felhasználható hal a hűtőjében, és nem kell azon aggódnia, hogy hogyan tárolja a fogást.