Szerző: sousvidehungary.hu
Magyarország és a Kárpát-medence Európa vadakban egyik leggazdagabb vidéke. Ehhez képest rendkívül kevés vadhúst fogyasztunk. Pedig a zsírokban szegény, fehérjében, tápanyagokban és egyéb nyomelemekben viszont rendkívül gazdag vadhús kifejezetten egészséges táplálék, különösen a túlsúllyal küzdők számára. Persze tudjuk jól, hogy a fogyasztás legnagyobb akadálya a vadhúsok viszonylag magas ára. Éppen ezért – ha vannak – becsüljük meg vadász ismerőseinket!
Egy vad elejtése nem egyszerű, de legalább fáradságos feladat. A feldolgozása szintén. Egyszerre keletkezik nagy mennyiségű friss hús, amit gyorsan és szakszerűen kell bontani, megtisztítani, előkészíteni a későbbi felhasználásra. Ha valahol, hát ebben az esetben különösen fontos, hogy nagy fáradsággal és nem kevés költséggel megszerzett vadhúst minél hosszabb távon tudjuk minőségromlás nélkül eltárolni.
Ez az, amiben verhetetlen a vákuumcsomagolás. Egy jó minőségű vákuumozó gép és a hozzá való, minőségi, élelmiszerbiztos vákuumfólia segítségével meg tudjuk duplázni mélyfagyasztott vadhús frissentartási idejét. Sőt, a sima fagyasztás során gyakran előforduló fagyási égéseket is el tudjuk kerülni.
A vákuumcsomagolás elzárja a húst az minőségromlásért felelős oxigéntől, így amikor felengedjük, akár 1-2 év múlva, azt kapjuk vissza, amit eltettünk. Egy olyan drága, fáradságos munkával megszerzett alapanyag, mint a vadhús, igazán megérdemli ezt a gondoskodást.
Magyarországon elsősorban szarvas, őz, vaddisznó, muflon és vadnyúl; a szárnyas vadak közül pedig fácán, fogoly, vadkacsa és néha szalonka kerül az asztalokra. Mindegyikük vákuumfóliázható, de van néhány szabály, amit be kell tartani a vadhúsok esetében:
Tippek
Ha Ön vadászik, vagy rendszeresen vásárol vadhúst, nagyon megéri beruháznia egy jó minőségű vákuumozó gépbe. Megfelelő adagokban levákuumozva és lefagyasztva mindig lesz frissen felhasználható vadhús a hűtőjében.