Blog Vákuumcsomagolás

Vadhúsok frissentartása vákuumcsomagolással

Szerző: sousvidehungary.hu

Vadhúsok frissentartása vákuumozással

 

Magyarország és a Kárpát-medence Európa vadakban egyik leggazdagabb vidéke. Ehhez képest rendkívül kevés vadhúst fogyasztunk. Pedig a zsírokban szegény, fehérjében, tápanyagokban és egyéb nyomelemekben viszont rendkívül gazdag vadhús kifejezetten egészséges táplálék, különösen a túlsúllyal küzdők számára. Persze tudjuk jól, hogy a fogyasztás legnagyobb akadálya a vadhúsok viszonylag magas ára. Éppen ezért – ha vannak – becsüljük meg vadász ismerőseinket!

Egy vad elejtése nem egyszerű, de legalább fáradságos feladat. A feldolgozása szintén. Egyszerre keletkezik nagy mennyiségű friss hús, amit gyorsan és szakszerűen kell bontani, megtisztítani, előkészíteni a későbbi felhasználásra. Ha valahol, hát ebben az esetben különösen fontos, hogy nagy fáradsággal és nem kevés költséggel megszerzett vadhúst minél hosszabb távon tudjuk minőségromlás nélkül eltárolni.

Ez az, amiben verhetetlen a vákuumcsomagolás. Egy jó minőségű vákuumozó gép és a hozzá való, minőségi, élelmiszerbiztos vákuumfólia segítségével meg tudjuk duplázni mélyfagyasztott vadhús frissentartási idejét. Sőt, a sima fagyasztás során gyakran előforduló fagyási égéseket is el tudjuk kerülni. 

A vákuumcsomagolás elzárja a húst az minőségromlásért felelős oxigéntől, így amikor felengedjük, akár 1-2 év múlva, azt kapjuk vissza, amit eltettünk. Egy olyan drága, fáradságos munkával megszerzett alapanyag, mint a vadhús, igazán megérdemli ezt a gondoskodást.

Magyarországon elsősorban szarvas, őz, vaddisznó, muflon és vadnyúl; a szárnyas vadak közül pedig fácán, fogoly, vadkacsa és néha szalonka kerül az asztalokra. Mindegyikük vákuumfóliázható, de van néhány szabály, amit be kell tartani a vadhúsok esetében:

  1. A vadhúsról el kell távolítani az elejtés során sérült, roncsolt részeket.

  2. Feltételenül el kell távolítani az éles vagy sérült csontokat, csontszilánkokat, mert ezek átszúrhatják a vákuumtasakot.

  3. A szarvas és őzhús esetében mindenképpen javasolt eltávolítani a zsíros részeket, mert ez a felengedés után rossz ízt fog adni a húsnak. A vaddisznónál nem okoznak problémát a meghagyott zsíros részek, de a különböző mirigyeket és a nyirokcsomókat itt is el kell távolítani, ugyanabból az okból.

  4. A vérben gazdag vadhúsok esetében különösen fontos a hús leszárítása, mert a vákuumozás során a hegesztési felületre szivárgó nedvek megakadályozhatják a teljesen légmentes lezárást. (ld. a Tippeket!)

  5. A hártyát nem kötelező eltávolítani a húsokról. A hártya a felolvasztás után is levágható, addig pedig plusz védelmet ad a húsnak.

  6. Mint minden vákuumozásnál, itt se feledkezzünk meg a levákuumozott hús felcímkézéséről (vákuumozás ideje, hús fajtája)

 

Tippek

 

  • A vákuumcsomagolás nagy előnye, hogy akkora adagokban tudjuk eltárolni a húst, amekkorában később szeretnénk felhasználni. Ezzel megelőzhető a drága alapanyag elpazarlása.

  • A vákuumcsomagolás a darált vadhúsok minőségét is megőrzi. A darált húst javasolt vékony lapos csomagokban vákuumozni és lefagyasztani, mert így gyorsabban fel lehet majd felngedni.

  • Ha azt észleljük, hogy a vákuumozás során a kiszívott nedvesség elérte a hegesztési vonalat, érdemes még egyszer, duplán lehegeszteni a tasakot, az első hegesztési vonal mellett.

  • Ha egy vékony, összehajtogatott papírtörlő csíkot teszünk a vákuumtasakba, a hús és a hegesztési vonal közé, akkor az felfogja a húsból szivárgó nedveket.

  

Ha Ön vadászik, vagy rendszeresen vásárol vadhúst, nagyon megéri beruháznia egy jó minőségű vákuumozó gépbe. Megfelelő adagokban levákuumozva és lefagyasztva mindig lesz frissen felhasználható vadhús a hűtőjében.