Vissza a receptekhez

A tökéletes sous vide lágytojás

Szerző: sousvidehungary.hu

A tökéletes sous vide lágytojás kép

 

A lágytojás igazi, semmihez sem hasonlítható ínyencfalat. Precíz elkészítése viszont komoly rutint igényel. A sous vide segítségével azonban megspórolható a kísérletezgetés. A szuvidálási hőfok és idő pontos beállításával mindig, ugyanolyan tökéletes eredményt fogunk kapni: nem folyós, finoman megkötött, tojásfehérjét, kellemesen dús, krémes sárgával. 

 

Hozzávalók

 

  • Friss tyúktojás, lehetőleg nagyobb méretű

 

Elkészítés

 

  1. Melegítsuk elő a sous vide kádban a vizet 63 ⁰C-ra.

  2. Tegyük a tojást egy kanál segítségével medence alján lévő rácsra.

  3. Szuvidáljuk 60-90 percig. (45 percnél előbb semmiképpen ne vegyük ki a sous vide fürdőből.)

  4. Ha lejárt az idő, vegyük ki a sous-vide-ból és készen is van mindig a tökéletes lágytojás.

  5. Mehet rá egy pici só és bors. Pirítóssal mennyei!

 

Ez a módszer elronthatatlan és bombabiztos. Érdekes, hogy a végeredmény nem elsősorban időfüggő. Minimum 45 perc szuvidálás után már csak komoly és gyakorlott gourmet szakértők veszik észre a leheletnyi eltéréseket a tökéletes lágytojás finom textúrájában. De persze mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy megtalálja az egyéni ízlésének megfelelő, tökéletes lágytojást. Amennyiben van erre kísérletezőkedv, azt javasoljuk, hogy ne az idővel, inkább a sous vide hőmérséklettel játsszunk. 1 fokonként érdemes felfelé vagy lefelé eltérni a javasolttól, amíg el nem érjük pontosan azt az eredményt, amit keresünk. 

 

TIPP

 

  • Ha a tojást a sous vide fürdő után azonnal jeges vízbe tesszük (sokkoló hűtés), még 5 napig tudjuk eltárolni a hűtőben. Fogyasztás előtt pedig tegyük 5-10 percre 50-60 ⁰C-os meleg vízbe, hogy felmelegedjen.