Füstölt sous vide tőkehal kedgeree, nyers almával és köményes joghurttal
Szerző: sousvidehungary.hu
A kedergee (kedzsöri) indiai eredetű brit egytálétel, ami a tőkehalat, a rizst és a hagymát házasítja különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb összetevőkkel. Persze ez így talán túl egyszerű lenne, ezért a kedgeree elengedhetetlen része a fantasztikus indiai fűszerezés. Ez adja meg neki azt az egzotikus karaktert, aminek a népszerűségét köszönheti a szigetországban. A britek előszeretettel fogyasztják kiadós villásreggeliként, de persze tökéletes fogás ebédre vagy vacsorára is.
Hozzávalók
1 közepes fehér hagyma – apróra vágva
1 gerezd fokhagyma - darálva
1 teáskanál tengeri só
1 evőkanál. olivaolaj
1 hüvelykes friss gyömbér = szeletelve
1 x babérlevél
1 x csillagánizs
1/4 teáskanál kardamom por
1/4 teáskanál törött fekete bors
3 szegfűszeg
1/2 teáskanál koriander por
2 tk citromos curry fűszer
300 g friss apróra vágott paradicsom
3 dl víz (turmixoljuk össze a paradicsomot és a vizet)
300 g könnyen főzhető rizs
Apróra vágott friss koriander
1 tk őrölt köménypor
100 g natúr joghurt
6 x 150 g-os adag természetesen füstölt foltos tőkehal
50 g sótlan vaj
1 szeletelt alma a díszítéshez
Elkészítés
Állítsuk be sous vide-ot 90 °C-ra
Egy kis serpenyőbe dinszteljük össze a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert, kivéve az őrölt köményt.
Addig pároljuk, amíg a hagyma aranybarna nem lesz, majd tegyük félre egy nagy tálban.
Keverjük össze a rizst a hagymával, és öntsük hozzá a paradicsomlét. Alaposan keverjük össze és tegyük vákuumtasakba.