Japán sous vide királylaska, sárgarépa és édeskömény salátával
Szerző: sousvidehungary.hu
A vegán étkezésnek Japánban is komoly hagyományai vannak, számtalan receptből válogathatnak a legzöldebb étrend kedvelői. Ezek közül most nézzünk meg egy végtelenül egyszerű és gyors királylaska receptet, ami sous vide-ban, a megfelelő, egzotikus pácban semmihez sem hasonlítható, távol-keleti ízélménnyel ajándékozza meg az európai ízekhez szokott szájakat.
Hozzávalók
A gombához:
3 db királylaska gomba
100 ml szójaszósz,
100 ml szaké
50 ml mirin
50 g cukor
A sárgarépa és édeskömény salátához:
1 vékonyra szeletelt sárgarépa
1/4 vékonyra szeletelt édeskömény
1 evőkanál koriander aprítva
1 tk pörkölt szezám
1 evőkanál ecet
1/2 teáskanál cukor
Só ízlés szerint
Elkészítés
Melegítsük elő a vízfürdőt 80 °C-ra.
Egy serpenyőben forraljuk össze a szóját, a szakét, a mirint és a cukrot. 10 perc alatt hagyjuk besűrűsödni a pácot, aztán vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Öntsük a pácot egy vákuumtasakba, majd adjuk hozzá a megtisztított és szeletekre vágott a gombát és zárjuk le.
Szuvidáljuk 15 percig.
Míg a gomba a vízfürdőben van, dolgozzuk össze egy tálban a salátához az összes hozzávalót és fűszerezzük ízlés szerint.
Ha letelt a 15 perc, kivesszük a gombát a sous vide-ból, pár percet pihentetjük és már tálalhatjuk is a salátával.