Vissza a receptekhez

Sous vide pisztráng alaprecept

Szerző: sousvidehungary.hu

Sous vide pisztráng alaprecept kép

 

Valószínűleg egyetértés van a halkedvelők körében, hogy a Magyarországon honos halak közül a pisztráng az egyik legfinomabb fajta. Nálunk elsősorban a sebes pisztráng őshonos, de a halgazdaságokban tenyésztett szivárványos pisztráng is könnyen elérhető. Ez az alaprecept természetesen nem csak a pisztrángbarátoknak szól, de a rutinos pisztrángfogyasztók számára is újdonságot fog jelenteni a szuvidált pisztráng gazdag íze és vajpuha állaga.

 

Hozzávalók

 • 2 adag pisztráng, egyenként 150 g tömegű
 • csipet tengeri só
 • 1 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés

 1. Melegítsük elő a vízfürdőt 45 °C-ra.
 2. Szórjuk meg a tengeri sóval a pisztrángot. (Aki a bőr nélküli halat kedveli, a bőrt ebben a szakaszban kell eltávolítania.)
 3. Helyezzük a pisztrángokat külön-külön vákuumzacskókba. Adjuk hozzá az olívaolajat, és vákuumozzuk le a tasakokat.
 4. Szuvidáljuk 45 percig az előmelegített vízfürdőben.
 5. Óvatosan vegyük ki a pisztrángot a vákuumtasakokból, és szárítsuk le konyhai papírtörlővel.
 6. Forrósítsunk meg egy kevés olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük a halat bőrével lefelé a serpenyőbe, pirítsuk gyorsan aranybarna ropogósra. 
 7. Azonnal tálalhatjuk.

 

Tippek

 • Érdemes a pisztrángot zöld- és egyéb fűszerekkel, aromás anyagokkal együtt vákuumozni. Adhatunk hozzá kakukkfüvet, bazsalikomot, esetleg néhány szeletke fokhagymát vagy friss ízeket kiemelve egy szelet citromhéjat is.

 • Az ízek fokozásának másik módja, ha a halat bepácoljuk a szuvidálás előtt. Használjunk mézet egy édes páchoz vagy a japán miso pasztát, hogy a pisztrángnak finom ázsiai karaktert adjunk.