Blog Tippek - Érdekességek - Újdonságok

Érlelt sonkák, kolbászok, szalámik

Hangulatokat, emlékeket a legélénkebben ízekkel és illatokkal idézhetünk fel. Ha azt halljuk, „békebeli csemegeüzlet”, már meg is jelennek lelki szemeink előtt a szebbnél szebb felvágottaktól roskadozó pultok.

Érlelt sonkák, kolbászok, szalámik, a világ minden tájáról! 

Szinte érezzük a sonka és a szalámi illatát, már harapnánk is hozzá a puha kenyeret… A „teli kamra, teli padlás” varázsigére kampókon lógó húsos szalonnák és fűszeres kolbászok tűnnek fel, a vidéki gyerekkor vagy a népmesék téli, füstillatú estéi, és már vennénk is elő a tarisznyát. De elkalandozhatunk messzi tájakra is, ahol a pastrami, a pancetta, a prosciutto, a chorizo, a serrano a varázsszó…

Ha Ön is szívesen vállalkozik kulináris utazásokra, akkor a DRY AGER a legtökéletesebb útitárs. A DRY AGER húsérlelő hűtők tökéletesen alkalmasak a legkülönlegesebb sonkák, szalámik, kolbászok, felvágottak készítésére, A DRY AGER fűszerkeverékek pedig gondoskodnak az ízek kifogástalan harmóniájáról és autentikusságáról.  

 Hagyományosan az ínycsiklandó húskészítményeket télen készítik, és füstöléssel, levegőn szárítással, sózással tartósítják. A sonkának, szaláminak és kolbásznak hosszas érlelésre van szüksége, hogy a végső ízhatás kialakuljon. A szalámik és kolbászok esetében általában 2 és 12 hét közötti idő alatt megtörténik a megfelelő tartósítás, ezután minél tovább lóg, annál szárazabb és fűszeresebb ízű lesz a termék. A sonkának is jót tesz a türelem, a kisebb kötözött sonkáknak és szívsonkáknak legalább tíz nap érlelés válik a javára, de egy egész sonka, csonttal és csülökkel, akár hat hónapon át is érlelődhet.

Tegyen velünk egy rövid körutazást, ismerkedjen meg dióhájban a legnevezetesebb sonkákkal, kolbászokkal és szalámikkal, és képzelje el, hogy DRY AGER húsérlelőjében Ön is hasonló finomságokat készít!

A szárított sonka, mint például a híres spanyol jamón ibérico vagy az olasz prosciutto di Parma, különleges ízzel és állaggal büszkélkedhet. Az ibériai sonka egyedülálló zamata annak is köszönhető, hogy csakis egyetlen sertésfajtából, az ibériai fekete sertésből készítik, és ezek az állatok szabad tartásban élnek, főként makkal táplálkoznak.

A szalámik palettája mind ízvilágát, mind textúráját tekintve igen változatos; területenként eltérő húsfajtákat, fűszerezést és érlelési időt alkalmaznak. A milánói szalámit fehérborral, borssal és csipetnyi fokhagymával ízesítik, míg a nápolyi szalámiban a feketebors a legdominánsabb fűszer. A magyar szalámik közül a csípős paprikás változatok mellett világhírnek örvend a nemes téliszalámi is, Franciaországban pedig diós, sőt, szarvasgombás szalámit is kóstolhatunk.

A kolbász is igen sokféle formában csábít kóstolásra. Lehet csemege vagy csípős, száraz vagy puhább, és fűszerezését tekintve a világ minden tájának megvannak a maga jellegzetességei. A vöröshagymával, fokhagymával ízesített spanyol chorizo és az olasz sütőkolbász, a salsiccia mellett igazi gasztronómiai kaland a török sucuk, mely nem sertéshúsból, hanem leggyakrabban bivalyból vagy borjúból készül.  A változatos fűszerezési, füstölési, szárítási technikák gondoskodnak róla, hogy egy-egy szeletben a régiók gazdag gasztronómiai hagyományait ízleljük meg.

A sonka-, szalámi- és kolbászfélék készítése külön tudomány… amit a DRY AGER segítségével mégis szinte gyerekjáték elsajátítani!

 

Szalámi és kolbász készítéséhez friss és minőségi, gondosan darált és fűszerezett sertéshúsra lesz szükség, de akár vadhúsból, például szarvasból vagy vaddisznóból is ínyenc kolbász és szalámi készíthető. A klasszikus sonka sertéshúsból készül, kiváltképp kedvelt a comb és a csülök, de a pulykasonka is egyre népszerűbb. A hús minősége, a Ph érték, az érlelési folyamat, a fűszerezés, a páratartalom és a hőmérséklet tökéletes összhangjára van szükség, hogy a termék kifogástalan legyen.

A DRY AGER húsérlelő hűtőben Ön minden élelmiszerbiztonsági kívánalomnak eleget téve készíthet ínyenc házi kolbászokat és szalámikat, melyek illatra és ízre is túlszárnyalják még a nosztalgikus, padláson lógva száradó falusi falatokat is. A bonyolult, hagyományos érlelési és szárítási módszerekhez képest az integrált SmartAging© technológiának köszönhetően a sonka, kolbász, szalámi egy gombnyomásra egyszerűen érlelhető, az összetett érlelési folyamatokat a legnagyobb precizitással állíthatjuk be. A DRY AGER húsérlelő hűtőben az érlelés teljesen biztonságos, mivel minden készülék aktív UVC sterilizálóval rendelkezik, amely percenként fertőtleníti a teljes belső levegőmennyiséget. Ezzel párhuzamosan az aktívszén szűrő tisztítja a beáramló levegőt. A belső burkolat antibakteriális anyagból készült, az UV fény elleni védelem pedig biztosítja, hogy semmiféle káros külső hatás ne érhesse az élelmiszereket az érlelés folyamata alatt.

És egy kellemes meglepetés is vár Önre, ha a legkülönlegesebb húskészítmények mellett a sajtokat is kedveli! A SmartAging© technológia segítségével a DRY AGER húsérlelő hűtőkön egy gombnyomásra beállítható a profi sajtérlelő pincékre jellemző hűmérséklet, páratartaom és szellőzés. A sonkák, kolbászok és szalámik világában tett utazás után most olyan ínyencfalatokkal találkozhat, mint a parmezán, a gouda és a manchego. De a lágy sajtok sem fognak csalódást okozni, mint például a camambert vagy a gorgonzola. A sajtok nagy szeletekben, vagy kerek egészben is érlelhetőek, és fajtától függő, mindenképpen több hétig tartó folyamat során érik el jellegzetes illatukat, ízüket, állagukat.

A DRY AGER érlelőszekrények praktikus és kényelmes megoldásai és a DRY AGER fűszerkeverékek autentikus ízvilága mellett a DRY AGING BIBLIA is az Ön rendelkezésére áll! Ez a könyv részletesen eligazítja Önt a húsok, húskészítmények és sajtok világában. Csodálatos, kreatív receptek, tippek és trükkök százaival segít, hogy Önnek ne legyen más dolga, mint várni, amíg az érlelés elkészül… majd élvezni a tökéletes végeredményt!

 

 

 https://www.sousvidehungary.hu/dry-ager-huserlelo-szarzerleles-erlelt-marhahus