Pizzasütés otthon igazi pizza kemencében?

A Witt ETNA pizzakeméncével otthonában készíthet autentikus olasz pizzát. A Witt házi pizzasütői 15 perc alatt 500 °C fokra melegszenek. Soha nem volt háztartási sütőben ilyen meleg, mint amit ezek a pizzakemencék tudnak. Ez kell az igazi nápolyi pizzéria minőségű pizzák készítéséhez.  Ez ennyire egyszerű.

Természetesen a pizzakészítés tökélyre fejlesztésének is a kitartó gyakorlás az alapja. Gyakoroljon sokat, vagyis készítsen sokszor sajátkezűleg pizzatésztát és hamar rájön majd hogy a Pizzasütés nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Használjon akár egy egyszerű fából készült pizzalapátot vagy a legprofibb perforált lemezből készítettet, az alábbi tippek hasznára lesznek.

1. Mindig használjon 00-ás pizzalisztet
Az autentikus és egyben legjobb pizzához mindig a kiváló minőségű 00-ás lisztet használja. Ez a finomra őrölt olasz típusú liszt, melyet könnyű megdolgozni és nagyon szépen nyújtható. Kiváló állagú tészta készíthető belőle. A világhírű nápolyi Caputo-malomban 22-szer őrlik át a búzát és az első 2 őrlésből lesz a pizza liszt, mert ebbe kerül a legkevesebb korpa, vagyis ez a legfinomabb.

2. Nyugodtan bízza rá magát a klasszikus pizzatészta receptjére
Ha már beszerezte a megfelelő lisztet kell hozzá egy jó kis recept is. Sok egymástól eltérő pizzarecepttel találkozhat, melyek eltérő eredményeket is hoznak. Kövesse a klasszikus pizzatészta receptet és biztosan minden szempontból tökéletes állagú tésztát fog készíteni!

3. Mindig szobahőmérsékleten dolgozzon a pizzatésztával!
Miután megkelt a pizzatészta, el kell kezdeni nyújtani. A tészta akkor a legkezesebb, ha szobahőmérsékleten dolgozunk vele, ezért, ha pl. hűtőszekrényből veszi elő, adjon neki pár órát, hogy átmelegedhessen. Ha tészta túl hideg nehéz vele dolgozni, mert mint egy rúgó, próbál visszatérni a korábbi nyújtatlan formájához. Abban az esetben, ha a pizzatészta túl meleg, akkor „izzadni” kezd, ami azt is jelenti, hogy egyrészt biztosan rá fog tapadni a pizzalapátra, másrészt könnyen szakadóvá válik.

4. Használjon 2 lapátot
Következő jótanács, hogy a pizzalapátot és a hozzávalókat szintén szobahőmérsékleten tartsa. Komoly segítség lehet, ha két külön lapátja van. Az egyiket használhatja a pizza előkészítésére/felépítésére és a pizzakemencébe való becsúsztatásra, míg a másikat csak a kemencében való mozgatásra, forgatásra és a kivételre. A szobahőmérsékletű lapáton szemben a meleg pizzalapáttal való érintkezéskor a tészta nem kezd el melegedni, vagyis „izzadni”, amitől szinte azonnal hozzá is tapadhatna a pizzalapátjához.

5. Lisztezzen mindent is!
Most, hogy minden együtt van egy álomszép pizza nyújtásához lisztezzen össze mindent! Lisztezze be a kezét, lisztezze be a nyújtó felületet és természetesen lisztezze be a pizzalapátját is bőségesen, hogy nehogy a pizzája a lapátra ragadva végezze.

6. Ellenőrizze a lyukakat
A pizzává nyújtás utáni első és legfontosabb lépés, hogy ellenőrizze nincsenek-e lyukak a pizzáján. Ha a 00-ás lisztet használt és klasszikus receptet szerint készítette a tészta szépen nyúlik és megtartja ruganyosságát, így lyukak sem lesznek rajta. A lyukakat összeszorítással vagy Calzone hajtással és újra nyújtással tudja eltüntetni.

7. Álljon meg egy rázásra!
Amikor a szépen kinyújtott pizzalapot ráhelyezi a lapátra iktasson be egy megrázás mozdultsort. Vegye fel a lapátot és próbálja a tésztát rövid és gyors oda-vissza rázással mozgásba hozni a lapáton. Ha szépen mozdul akkor jó, ha nem mozdul, mert letapadt, akkor emelgesse meg a széleit és szórjon alá kevés lisztet. Ezt akkor már nem tudja megtenni ha felkente a szószt és rátette a feltéteket, ezért ezt a lépést feltétlenül iktassa be!

8. Vegye könnyedén!
Köztudott, hogy a kevesebb valahogy mindig több és ki ne szeretné a könnyű és egyszerű pizzafeltéteket. A feltétek könnyedsége azonban ahhoz is hozzájárul, hogy pizzája elegánsan és simán csússzon lapátjáról be a pizzakemence forró gyomrába.

9. Gyorsaság és türelem
Szóval most, hogy pizzája ki van nyújtva és gyönyörűen megépítette a feltétekkel be is kell tenni a pizzakemencébe. Tudjon róla, hogy a gyorsaság nagyon fontos. Ha az előkészített pizzát nem teszi be azonnal a pizzakemencébe, akkor a szósz elkezdi átitatni az alapot és ragacsossá változtatja azt. Ezért csak akkor kezdje a pizzát nyújtani és feltétekkel ellátni, amikor Ön is és a pizzasütő is készen áll és helyezze be azonnal.

10. A légpárna effektus
Végül a csúsztatás technikájáról, amellyel könnyedén kerül pizzája a lapátról a pizzakemence sütőkövére. A légpárna effektus előidézéséhez emelje fel a pizza egyik szélét és finoman fújjon levegőt a tészta alá. Ezzel egyrészt levegőt juttat alá, másrészt a lisztet is átrendezi cseppet és ezzel még könnyebb lesz a csúsztatás. Erre az esetre a jó megoldás és plusz segítség, ha perforált pizzalapátot használ.

 

 

Witt Etna Rotante Pizzakemence – Fekete – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Fekete – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor

368 890 Ft

Kosárba
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Szürke – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Szürke – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor

368 890 Ft

Kosárba
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Narancs – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Narancs – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor

445 760 Ft 368 890 Ft

Kosárba
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Fehér – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor
Witt Etna Rotante Pizzakemence – Fehér – Ajándék pizzalapát, infravörös hőmérő, védőhuzat, gázreduktor

368 890 Ft

Kosárba
Védőhuzat Bármely Witt Pizzakemencékhez
Védőhuzat Bármely Witt Pizzakemencékhez

22 890 Ft

Kosárba
Witt infravörös hőmérő
Witt infravörös hőmérő

25 990 Ft

Kosárba
Witt 14" pizzalapát
Witt 14" pizzalapát

27 990 Ft

Kosárba